Paks: elindult a gondolkodás, hogy lehetne kihagyni az oroszokat, de Orbán máshogy döntött

Paks: elindult a gondolkodás, hogy lehetne kihagyni az oroszokat, de Orbán máshogy döntött

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly tavasszal különleges manőverek zajlottak a régóta húzódó, már évek óta jelentős csúszásban lévő paksi atomerőmű-bővítés körül. Bár az Ukrajna elleni támadás miatt Oroszországra kivetett nyugati szankciók az atomenergetikai szektort nem érintették, megindultak spekulációk arról, hogy előbb-utóbb ez is bekövetkezhet. Még az oroszokkal régóta egyre szorosabb szövetséget építő magyar kormányzaton belül is felmerült, hogy vajon az oroszok képesek lesznek-e Paks II. befejezésére – derítette ki a Direkt36 oknyomozó portál.

Információik szerint a paksi bővítésért felelős állami szereplők körében formálódni kezdett egy olyan elképzelés, amely az oroszok lassú kiszorítását is eredményezhette volna, ám ebből néhány hét vacillálás után végül nem lett semmi. A történtek részleteit ismerő források szerint hiába támogatta az ötletet Lantos Csaba energiaügyi miniszter is, a miniszterelnök azonban nemet mondott rá. 

Paks II. újonnnan kinevezett vezetése vázolt fel egy tervet, mely szerint a magyar kormány belevágna egy „Paks III.” nevű projektbe, amelyet a komoly nukleáris tapasztalattal rendelkező francia Framatome nevű cégre bíztak volna. Az elképzelést ismerő egyik forrás szerint nem biztos, hogy az új atomerőmű Pakson épült volna fel, a „Paks III.” a projektnek csak a munkacíme volt. Az elképzelések szerint Paks III. építésével párhuzamosan az orosz fejlesztésű Paks II. azért került volna nehéz helyzetbe, mert a magyar állam ekkortól kezdve már nem nyújtott volna érdemi segítséget az oroszoknak. „Ha mi nem segítjük az oroszokat, akkor a projekt úgyis bedőlt volna” – fogalmazott az egyik forrás arra utalva, hogy az orosz Roszatom már korábban is komolyan küzdött azzal, hogy a terveit megfeleltesse a magyar és az uniós előírásoknak.

„Orbán döntött úgy, hogy marad az orosz irány” – mondta az egyik forrás, aki szerint Orbánt a jogi, pénzügyi szempontok mellett az időtényező is motiválta. Egy teljesen új beruházás engedélyeztetését ugyanis elölről kellett volna kezdeni, vagyis a Paks II. projektre fordított közel tíz évet elpocsékolták volna.

A meglévő paksi erőmű üzemanyag-szállításánál is felmerült az oroszoktól való függetlenedés ötlete. Több ország, ahol a miénkhez hasonló típusú reaktor van, az amerikai Westinghouse nevű céggel szerződött, mivel az már szállított ilyen üzemanyagot. Nálunk is elindult ilyen tapogatózás, ám a magyar kormány politikai okok, a Biden-kormányzattal fennálló rossz viszonya miatt „az utolsó pillanatban megtorpedózta” ezt a váltást. Helyette arra jutottak, hogy „a Framatome-mal működnének együtt ez ügyben”, bár „a franciáknak jelenleg nincs Paks I.-ben használható üzemanyaguk”.