Elveszi a kormány Pakstól a Paksi Atomerőművet

Elveszi a kormány Pakstól a Paksi Atomerőművet

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. épülete 2023. december 5-én. (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a kormány a Paksi Atomerőmű területét, ami ezzel Paks városától a Tolna megyei önkormányzathoz kerül át – derül ki a Magyar Közlönyből. Az erőmű évi hatmilliárdos iparűzési adója ezzel a várostól szintén a megyéhez kerül. A döntést azután hozták, hogy a júniusi önkormányzati választáson a paksiak a fideszes jelölt helyett sok év után ellenzéki polgármestert, Heringes Anitát választották meg.

A rendeletben a kormány az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” kihirdetett vészhelyzetre hivatkozva jelöli ki Paks város területén a különleges gazdasági övezetet, majd felsorolja, mely helyrajzi számú ingatlanok tartoznak majd az övezetbe. A gazdasági övezetbe tartozó önkormányzati ingatlanokat ezzel a Tolna Vármegyei Önkormányzat tulajdonába sorolják át. A rendelet azt is meghatározza, hogy a különleges gazdasági övezet helyi adóinak 62,5 százalékát Tolna megye, 37,5 százalékát Bács-Kiskun megye kapja. A pénz 3 százalékát az önkormányzatok saját magukra, 17 százalékát saját fejlesztéseikre költhetik, a maradékból a környező településeket kell fejleszteni. Megadják azt is, mi számít a beruházással „közvetlenebbül érintett településnek”, itt egy hosszú lista van Tolna és Bács-Kiskun megyei településekről. A paksi bővítéshez szükséges beruházást a kormány ezzel együtt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította. (A közlönyben az is megjelent, hogy a kormány az iváncsai ipari parkot is nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítja. Itt van az SK akkumulátorgyára, amit már korábban különleges gazdasági övezetté nyilvánítottak).

Kalocsa fideszes polgármestere már azután elkezdett lobbizni az erőmű pénzéért, hogy Paks június 9-én az ellenzéki Heringes Anitát választotta polgármesterré. Heringes akkor azt mondta: már a kampányban azzal fenyegették a paksiakat, hogy elveszik tőlük az erőművet, ha nem jól szavaznak.