Hibahatáron belül: eltérően látják az elemzők a közvéleménykutatások eredményeit

Hibahatáron belül: eltérően látják az elemzők a közvéleménykutatások eredményeit

Magyar Péter és a Tisza Párt '56-os megemlékezésének résztvevői Budapesten, a Bem téren 2024. október 23-án (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Török Gábor szerint két valóság van a közvéleménykutatói szakmában is, Tóka Gábor, a Vox Populi választási kalauz szerzője, politológus viszont azt írta a blogjában: szerinte az európai parlamenti választás előtti becslésekkel korrigálva a kormánypári Nézőpont mérése sem jutott nagyon különböző eredményre, mint a többi intézeté.

Megjelentek a napokban az első olyan közvéleménykutatási eredmények, amelyekben a Tisza párt hibahatáron belül, de megelőzte a Fideszt. Török Gábor politikai elemző Facebookon megjelenő blogjában arra hívta fel a figyelmet: 18 éve ez az első alkalom, hogy egy közvéleménykutatás nagyobb támogatottságot mért egy ellenzéki pártnak, mint a Fidesznek. Korábban csak az ellenzéki pártok közös listájával fordult elő 2021 őszén, hogy egyes kutatások a Fidesznél jobb számokat mutattak az ellenzéknek. 

Az elmúlt napokban több olyan kutatás is megjelent, amely szerint hibahatáron belüli a Fidesz előnye a Tisza párttal szemben. Ahogy Török Gábor is utalt rá, ez jelentős elmozdulás lenne. A Závecz Research 39 százalékra mérte a Fideszt és 35-re a Tiszát, az Idea Intézet 39-re a Fideszt és 37-re a Tiszát. A 21 Kutatóközpont két nappal ezelőtt publikált kutatása szerint pedig még mindig hibahatáron belül, de megfordult ez az arány, a biztos szavazók 42 százaléka a Tiszára, 40 százaléka a Fideszre adná a voksát. A Publicus Intézet is hasonló eredményre jutott, a biztos pártválasztók között 39 százalékra mérte a Tiszát, míg a kormánypártot két százalékkal kevesebbre. 

A kormányközeli Nézőpont friss felmérése viszont első ránézésre egészen más képet mutat, mint a többi kutatás. A csütörtökön közölt legfrissebb mérése szerint a Fidesz-KDNP bőven vezet a Tisza Párttal szemben, a biztos szavazók körében 49 százalékot kapna egy vasárnapi választáson, a Tisza 34-et – érdekes módon, a Tiszáról csak igen ritkán hírt adó és közveélemény-kutatási eredményeket nem igazán gyakran idéző Petőfi rádió hírblokkjában is föltűnt ez az eredmény csütörtökön. A Nézőpont a legvalószínűbb listás választási eredményt is becsüli, szerintük a Fidesz 46, a Tisza 35 százalékot kapna. Ez két százalékkal több, mint amennyit szeptember közepén mért a kormányközeli intézet a Tiszának: akkor 33 százalékra mérték a legnagyobb ellenzéki pártot.

A 21 Kutatóközpont kutatása a hibahatárt 3 százalékban, a Nézőpont Intézeté 3,16 százalékban határozta meg, a Závecz Research legfeljebb 3,2 százalékban. 

Kétségtelen, hogy nincs egyszerű dolguk a közvélemény-kutatóknak, a NER kialakulása óta egyre nehezebb megbecsülni a folyamatokat, ráadásul számos cég alakult, ezek egy része pártközeli, így a mérések meglehetősen ritkán állják ki a valóság próbáját. Az is bizonyos, hogy egyre kevesebben engedhetik meg maguknak azt, hogy szakmailag a legpontosabban, vagyis személyes megkérdezésen alapuló méréseket végezzenek, így az eredmények, még ha igen korszerű mérési módszerekről van is szó, szükségképpen torzítanak.    

Akárhogy is, Török Gábor a megjelent eredményekről úgy vélekedett: „két közvéleménykutatói valóság" van Magyarországon, hiszen a két eredmény – a Tisza beérte a Fideszt, és a Fidesz továbbra is a júniusi EP-választási eredményhez hasonló, nagy előnyben van – nem lehet egyszerre igaz. 

Nem mindenki ért egyet ezzel az értelmezéssel. Tóka Gábor politológus blogja, a Vox populi választási kalauz abból indul ki, hogy mekkora hibákat vétettek az intézetek az Európai Parlamenti választások eredményének előrejelzésében. A Nézőpont a júniusi választás előtt – májusban – 2,8 százalékkal becsülte túl a Fideszt és 5,9 százalékkal becsülte alul a a Tisza pártot. A 21 Kutatóközpont közvetlenül a választás előtt a Fidesz eredményét megközelítően pontosan (0,2 százalékos különbséggel) jelezte előre, a Tiszáét viszont 2 százalékkal felülmérte. 

 

– Ha a kutatók közti megszokott különbségeket leszámítoljuk a mostani becsléseikből, akkor hibahatáron belül ugyanazt mondják most mindhárman, bár tényleg valamivel jobban széttartanak Fidesz-TISZA viszonylatban, mint a közelgő választás óvatosságra sarkalló árnyékában – írja a Vox populi.