A Framatome is szállít fűtőelemet Paksra

A Framatome is szállít fűtőelemet Paksra

A paksi atomerőmű. (Fotó: MTI/MTVA/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Framatome és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. pénteken megállapodást kötött arról, hogy a Framatome 2027-től üzemanyagot szállít a Paksi Atomerőmű működéséhez. 

A Portfolio a francia vállalat közleményére hivatkozva azt írja: a bejelentést megelőzte, hogy kedden Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök Párizsban tárgyalt egymással egy munkavacsora során, az Elysée Palota által kiadott előzetes tárgyalási témafelsorolásban pedig az energetika is szerepelt. 

A pénteken aláírt szerződés az Energiaügyi Minisztérium és a Framatome között egy már tavaly szeptemberben aláírt szándéknyilatkozatban foglaltakon alapul, amelyet követően tavaly decemberben az atomerőműben tartott sajtótájékoztatón már elhangzott, hogy egy beszállító – jelesül a Roszatom– nem beszállító, a diverzifikáció jegyében törekedni kell második nukleáris üzemanyag beszállítóra is.

A hazai áramtermelés felét és a fogyasztás 36 százalékát fedező atomerőművel kapcsolatban Lantos Csaba energiaügyi miniszter kiemelte: „az energetikai diverzifikációt a megállapodással a nukleáris termelésre is kiterjesztjük, ezzel a felelősségteljes döntéssel tovább erősítjük hazánk energiaszuverenitását”.

„A mai megállapodással a már végrehajtott üzemidő-hosszabbítás időtartamán túlnyúló első beszállítói szerződés jött létre. Általa tudunk majd üzemanyagot biztosítani a környezetkímélő, tiszta áram előállításához, ami a háztartások és a versenypiaci szereplők számára is stabilitást és megfizethető árat jelent” – mondta a megállapodás kapcsán Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója.

A Portfolio szerint az Európai Unióban jelenleg tizenkilenc VVER-típusú reaktor üzemel, köztük négy 1000 megawattos villamos teljesítményű VVER reaktor Bulgáriában és a Cseh Köztársaságban, valamint tizenöt 440 megawattos reaktor a Cseh Köztársaságban, Finnországban, Magyarországon és Szlovákiában.

Címkék: Paks, Framatome, Riszatom