Orbán Viktor: A nyugati országok épp most veszítenek el egy háborút, Magyarország azonban nem

Orbán Viktor: A nyugati országok épp most veszítenek el egy háborút, Magyarország azonban nem

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor szerint Brüsszelben örülnének, ha a magyar kormány nem lenne ott kavicsként a cipőjükben, ezért ő nem rója fel nekik, hogy – ahogy arra október 23-i beszédében is utalt – „bábkormányt” akarnak ültetni a helyére az Európai Unióból. A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiós nyilatkozatában leszögezte, hogy ez nem valamiféle rejtett összeesküvés-elmélet, az Európai Unió plenáris ülésén világosan láthatta az egész világ, hogy erre készülnek.

„Belemondták a magyar emberek arcába. Azt mondták, miniszterelnök úr, vége van, húzzon el. Itt van az új miniszterelnök, akit mi támogatunk” – mondta Orbán, Magyar Péterre utalva anélkül, hogy kimondta volna a Tisza Párt elnökének nevét.

A kormányfő hozzátette: ha valaki összefog a brüsszeliekkel, az ő kormánya azokat az intézkedéseket fogja végrehajtani, amiket Brüsszel akar. Utalva például a rezsicsökkentésre, amit szerinte Brüsszelből támadnak. Orbán szerint most még simogatják a fejét (Magyar Péternek – a szerk), de ha esetleg hatalomra kerül a „bábkormánya”, már követelni is fognak tőle.

Már nem csak a gyerekek mutatnak rá, hogy a bácsi meztelen – jelentette ki Orbán, amikor az Európai Unió gazdasági versenyképességéről kérdezték. Mondandójából kiderült az is, hogy nem ő az egyetlen, aki kritikával illeti az európai versenyképességet, hiszen Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi egykori olasz kormányfő is megkongatta már a vészharangokat ebben a témában. Az interjúban arról ugyanakkor nem esett szó, hogy Mario Draghi épp az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen fölkérésére készített egy versenyképesésgi jelentést és javaslatcsomagot, amely azonban nem feltétlenül tükrözi  magyar kormány versenyképességi elképzeléseit. 

Orbán kitért arra is, hogy jelenleg egy nagy keleti gazdasági csúcstalálkozó zajlik a BRICS-országok részvételével. Orbán szerint éppen ezért kiemelten fontos, hogy november 7–8-án informális EU-csúcsot rendeznek Budapesten, két nappal az amerikai elnökválasztás után.

Orbán Viktor az általa meghirdetett gazdasági semlegesség programja kapcsán megjegyezte, hogy a nyugati versenyelőny hanyatlik ugyan, de egyes keleti minták nem ültethetők át Magyarországra, részben kulturális okokból. Ezért fontos az, hogy Magyarország a saját útját járja, szögezte le Orbán. A magyar kormányfő szerint a nyugati országok épp most veszítenek el egy háborút, Magyarország azonban nem tartozik közéjük, mert ez nem a mi háborúnk. Magyarországnak sikerült kimaradnia az orosz-ukrán háborúból is, „szerintem ehhez hasonlóan ki lehet maradni a háborús gazdaságpolitikából is” – jelentette ki a miniszterelnök, amikor arról kérdezte a közmédia riportere, hogy mekkora az ország mozgástere, amikor a saját gazdasági semlegességére törekszik.

A gazdaságpolitika mozgásterét szerinte az határozza meg, hogy visszatér-e Trump. Hogy a háború nem fog tovább terjedni, az egy Trump által vezetett amerikai politikában szinte biztosra mondható, mondta Orbán, aki szerint, ha nem így alakul az elnökválasztás, továbbra is fennáll az eszkaláció veszélye. Ha ez így marad, akkor lehet, hogy katonai kiadásokra 2,5 százalékot vagy még többet is kell költeni a gazdasági kiadások helyett.

„Összeraktuk azt a csomagot, amivel a 2020 óta tartó időszakból ki tudjuk vinni Magyarországot” – szögezte le Orbán, aki szerint ha a gazdasági semlegesség talaján állunk, akkor a 20-25 pontokból álló akcióterv „fantasztikus eredményeket”, 3 százalék fölötti növekedést is hozhat, és ez együtt is járhat majd a béremeléssel.

„Szerintem a hallgatók között is vannak olyanok, akik azt gondolják, a kormány megállapítja a béreket, de ez nem így van” – mondta a miniszterelnök azzal, hogy ő mindig is hagyta, hogy a munkáltatók és a munkavállalók tárgyaljanak ezekről.

A nemzeti konzultáció is szóba került, amire Orbán azt mondta, meg kell erősíteni a magyar véleményeket, „én nem tudok hivatkozni a katonai erőnkre, a hatalmas népességre (…), egyetlen dologra tudok hivatkozni, a magyar emberek véleményére” – magyarázta Orbán, aki az EU-s migrációs paktumról azt mondta, hogy annak felgyorsításáról döntöttek az EU-ban, hiába szavaztak a fideszesek és a mihazánkosok is ellene.