A francia kormánynak az az ötlete, hogy szedjenek belépőt a Notre-Dame-ba, de az egyház nem ért egyet

A francia kormánynak az az ötlete, hogy szedjenek belépőt a Notre-Dame-ba, de az egyház nem ért egyet

(Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan újranyitják a 2019-es tűzvész után újjáépített párizsi Notre-Dame-ot, a francia kormány ennek örömére pedig felvetette, hogy jó lenne belépőt szedni a turistáktól. A katolikus egyház viszont nem támogatja az elképzelést.

A kormány javaslata szerint a jegyekből származó bevétel egy a vallási örökség megóvását célzó programba folyna be, és lehetővé tenné más vallási épületek helyreállításának finanszírozását. Ez azonban az egyház és az állam szétválasztására vonatkozó jogszabályokkal ütközik, és mindeddig az egyház elutasította.

„Európában mindenhol díjköteles a belépés a legjelentősebb vallási épületekbe" – hangsúlyozta a francia kulturális miniszter, aki szerint „az EU-n kívülről érkező látogatóknak többet kellene fizetniük a múzeumokba szóló belépőjegyükért is, hogy finanszírozni lehessen a nemzeti kulturális örökség védelmét. Látogatónként mindössze öt euróval évente 75 millió eurót tudnánk összegyűjteni. A párizsi Notre-Dame megmentené Párizs és Franciaország összes templomát. Csodálatos jelkép lenne” – mondta Rachida Dati kulturális miniszter a Le Figarónak.

Az egyházkerület azonban emlékeztetett a templomok és katedrálisok ingyenességének elvére, amihez a franciaországi katolikus egyház továbbra is ragaszkodik. Az ingyenes belépést az egyház „küldetése” indokolja, miszerint „minden férfit és nőt feltétel nélkül és ezért szükségszerűen ingyenesen fogad”.

A párizsi Notre-Dame-nak 2017-ben 12 millió látogatója volt, a december 7-re tervezett újranyitás után pedig évi 14-15 millió látogatóra számít az egyházmegye. Az újjáépítési munkálatokat teljes egészében adományokból finanszírozták.