Nagy Attila Tibor: Orbán Viktor felemelte magához Magyar Pétert

Nagy Attila Tibor: Orbán Viktor felemelte magához Magyar Pétert

Magyar Péter és Orbán Viktor 2024. október 23-án (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László, MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor egyértelművé tette, kit tekint ellenfelének a 2026-os választásokon, ami kétélű fegyver lehet, hiszen nemcsak a saját táborának, de az ellenzéki érzelműek és a bizonytalanok számára is egyértelművé tette, kire kell szavazni, ha kormányváltást akarnak. Magyar Péter pedig másfél évvel a választások előtt a programalkotást és a közösségépítést helyezte a fókuszba, épp mint a Fidesz 1996-ban a kétharmados MSZP–SZDSZ kormány idején, amikor a Polgári Magyarország vitairatot bocsátott társadalmi egyeztetésre – értékelte a miniszterelnök és a Tisza Párt elnökének október 23-i beszédeit Nagy Attila Tibor a Magyar Hang megkeresésére.

A politikai elemző szerint a kormányfő részéről várható volt, hogy Magyar Pétert – ugyan neve kimondása nélkül – azzal vádolja, hogy az Európai Unió, pontosabban Manfred Weber és az Európai Néppárt bábkormányát szeretné létrehozni. Hiszen ezt a magas labdát épp Weberék dobták fel azzal, hogy látványosan beálltak a Tisza Párt mögé. A bábkormányozás pedig beleillik az '56-os szimbolikába, hiszen Kádár János kormánya szintén bábkormányként vonult be a történelembe.

Nagy Attila Tibor felidézte, amikor évekkel ezelőtt egy sajtótájékoztatón megkérdezték a kormányfőt, miért nem mondja ki akkori ellenfele, Márki-Zay Péter nevét, Orbán azt felelte, „mi hasznom származna abból”. Ezt a megközelítést alapul véve sejthető, hogy a politikai haszon reményében azonosítja be nagyon is konkrétan ellenfelét, és bár ha most nem is, de két héttel ezelőtt már a nevét is kimondta Magyar Péternek és a Tisza Pártnak. Az elemző arra számít, hogy a Fidesz és Orbán retorikája 2026-ig kitart a bábkormány emlegetése mellett, hiszen a legfontosabb politikai hívószava a függetlenség, a szuverenitás megőrzése, kivívása, megharcolása, Magyar Péteren pedig a pártja uniós szerepvállalása okán fogást találtak.

A politikai elemző a Tisza Párt nagygyűlésével kapcsolatban negatívumként említette, hogy az rendkívül hosszú, három órás volt és vélhetően sokan elfáradtak, otthagyták a rendezvényt, pedig épp a végén történtek a legérdekesebb dolgok. Pozitívumként emelte ki ugyanakkor, hogy a korábban is fellépő húzónevek, így Jordán Tamás, Rost Andrea, vagy Nagy Ervin mellett megjelent Ujlaki Dénes és Koltai Róbert is. – Az egész esemény arról szólt, hogy definiálják, mi is a tiszás életérzés – fogalmazott az elemző. Magyar Péter beszéde kapcsán azt nevezte a legfontosabb tartalmi elemnek,hogy kijelölte a kormányváltáshoz vezető utat. Az ugyan nem hatott az újdonság erejével, hogy felsorolta a már a tavaszi országjárása során is hangoztatott program-pontokat – így a két ciklusban maximált választhatóságot, az áfacsökkentést, az egészségügyi szakdolgozók béremelését, vagy az uniós ügyészségbe való belépést –, de új elem volt, hogy a forrást is megjelölte, mégpedig a NER-oligarcháknak adott pénzek megvonását, amit 3-4 ezer milliárdosra becsült. Az elemző szerint a következő hónapok pártépítésének és programalkotásának fontos része – az említett, polgári fordulatot végrehajtó 1996-os Fidesz-modellt követve – a magyarok hangja kezdeményezés elindítása is, illetve az, hogy Magyar megnyitotta a 106 egyéni képviselő kiválasztásának folyamatát.

Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy míg Orbán legfontosabb hívószavai a függetlenség és szuverenitás és a politikai ellenfelét mindezek elárulójaként igyekszik beállítani, addig Magyar Péter bár tesz utalásokat arra, hogy 14 év Fidesz-kormányzás alatt erős függőségi viszony alakult ki Oroszország és Kína felé, sokkal több fantáziát lát a mindennapi élet nehézségeivel kapcsolatos témákban, így az egészségügy, a közösségi közlekedés, az oktatás, a szociális, jövedelmi kérdések felemlegetésében. Ez – jegyezte meg – nem is meglepő, hiszen a Tisza Párt támogatottságát ezekkel a témákkal és ügyekkel sikerült megalapoznia.

Orbán Viktor, vagy Magyar Péter, a magyar politika fő kérdése és ez lesz a következő másfél évben is – mondta összegzésként Nagy Attila Tibor, aki szerint a kormányfő azáltal, hogy a párharc szereplőit maga azonosította be, azt is kifejezte, hogy a többi ellenzéki párttal nem érdemes foglalkozni. – Felemelte magához, mert nyilvánvalóvá vált, hogy a Tisza elnöke minden más ellenfélnél veszélyesebb – jegyezte meg az elemző, aki szerint a kormánypárt választhatta volna azt a taktikát is, hogy fondorlatos eszközökkel törekszik megerősíti az ellenzéki formációkat azért, hogy ezáltal gyengítse a Tiszát, de most egyértelművé vált, hogy ebben már nem látnak fantáziát.