Kínai villanyautó bukkant fel a rendőrség állományában Budapesten

Kínai villanyautó bukkant fel a rendőrség állományában Budapesten

BYD rendőrségi elektromos autó Budapesten (Fotó: Facebook/KLFO - Budapest Közlekedési Rendőrei)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály első elektromos személygépkocsija, egy BYD Atto 3 – ezzel a szöveggel bukkant fel egy kép kedden egy budapesti közlekedési rendőrökkel foglalkozó Facebook-oldalon.

A Totalcar még májusban fotózott le egy ilyen, rendszám nélküli autót az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székháza előtt. A képhez azt írták akkor, hogy első körben csak egy példányról van szó, de később egy másik BYD villanyautó is szolgálatba áll. 

A Vg.hu akkor azt írta, hogy a középkategóriás, crossover-jellegű Atto 3-at csak külpiacokon hívják így, Kínában Yuan Plus néven árulják. A nemzetközi értékesítés 2023-ban kezdődött, tavaly szeptemberben már több mint 500 ezer darabot adtak el belőle, Magyarországon 14-15 millió forintért vásárolható meg. Az autó 7,3 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 kilométer per órás sebességre, hatótávolsága 410 kilométer. Az ORFK akkori megkeresésükre azt írta, hogy a jármű felajánlásból érkezett, és elsősorban a napi szolgálati feladatok ellátását segíti, másodsorban a járműtípus sajátosságainak tapasztalati úton történő megismerését, illetve ez a technológia (nem a márkatípus) a későbbi esetleges beszerzéseket is orientálhatja. A magyar rendőrség a napi szintű használat során, a gyakorlatban látja majd meg, hogy a BYD Atto 3-at milyen szolgálati feladatokra és mely területeken tudja a leghatékonyabban használni, illetve az így szerzett tapasztalatokat a későbbi beszerzésekben is szempontként tudják figyelembe venni – tették hozzá.

Május óta nem lehetett a hírekben találkozni a járművel, eddig nem közölte a rendőrség, hogy szolgálatba állt volna. Azt sem lehet tudni, hogy a most lencsevégre kapott, rendszámmal ellátott autó a Teve utca előtt fotózott, vagy a Totalcar által beharangozott, valamikor érkező második példány-e.

A Vezess.hu csütörtökön azt írta, hogy a BYD feltűnt a kormány október 23-i rendezvényén a Millenárison szerdán. Hozzátették: a villanyautó végsebesség 160 km/óra, nulláról 100 km/órára 7,3 másodperc alatt gyorsul. Elöl MacPherson kerékfelfüggesztést találni, a hátul is független, multilink futómű igényes megoldás.

A BYD Szeged mellett épít autógyárat. Szintén rendőrségi villanyautós hír, még szeptemberről, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság 28 millió forintért vesz egy rendőri felszereléssel ellátott BMW iX3-ast.