Egyre több a szabálytalan kék rendszámos autó, de büntetni nem lehet őket

Egyre több a szabálytalan kék rendszámos autó, de büntetni nem lehet őket

A Komplex Közlekedési Ellenőrző Pont (KKEP) tesztüzem közben (Forrás: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőrség adatai szerint csaknem megduplázódott három év alatt a diplomatarendszámos autókat vezetők szabályszegéseinek száma – írta a Vezess.hu. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) számai szerint 2021-ben 397, 2022-ben 546, míg 2023-ban már 713 eljárás indult a különleges rendszámú járművekkel kapcsolatban. A szabálytalanságok többsége gyorshajtás volt, amelyet a VÉDA kamerarendszer rögzített. A fotók és a növekvő számok ellenére azonban büntetések nem követik ezeket a szabályszegéseket, mivel a diplomaták mentesülnek a magyar jogi eljárások alól.

Bár a kerületi közterület-felügyeletek és a parkolóőrök próbálnak lépéseket tenni a szabálytalan diplomaták ellen, intézkedési lehetőségeik korlátozottak. A fizetős parkolóhelyek ingyenes használatát például tudják büntetni, de a mozgássérült-parkolóhelyek vagy más balesetveszélyes helyzetek esetén csak korlátozottan tudnak intézkedni. Így például előfordulhat olyan, hogy míg az összes civil autó kerékbilincset kap a szabálytalan parkolásért, a diplomata rendszámos autó nem. A Terézvárosi Önkormányzat is próbál tenni ellenük: szóbeli figyelmeztetéseket ad ki, és pótdíjakkal próbálja elérni az önkéntes szabálykövetést. 2024-ben (idén szeptemberig) 236 pótdíjat szabtak ki diplomatákra, ebből 59-et fizettek be.