Péniszes plakát miatt tepert le egy volt rendőrt a TEK Orbán rendezvényén

Péniszes plakát miatt tepert le egy volt rendőrt a TEK Orbán rendezvényén

TEK-es testőrök szorítják falhoz az Orbán Viktor ellen plakáttal tiltakozó exrendőrt, Csőgör Pétert. (Forrás: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Fotó: Hadházy Ákos /Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktort merev péniszként ábrázoló plakát – a TEK-es testőrségnek ennyi is elég volt ahhoz, hogy a földre teperjenek, majd falhoz vágjanak egy tüntetőt szerdán, a Millenáris parkban tartott állami megemlékezésen. Az esetről korábban a rendőrség is beszámolt, hozzátéve, hogy a tiltakozó ellen eljárást indítottak. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-posztjából viszont az is kiderült, hogy ki volt az Orbán ellen tiltakozó renitens: a testőrök Csőgör Péter egykori rendőrségi főnyomozót vitték földre.

A Magyar Hang elérte Csőgört, aki beszámolt az incidens pillanatairól és a folyatásról is. „A beszéd után mintegy 6-7 méterre állhattam Orbán Viktortól. Nem kalimpáltam, nem futottam felé, ahogy a hírekben ez teljesen alaptalanul szerepelt – egyszerűen a fejem felé emeltem a transzparenst. Talán 2 másodpercig tarthatott az egész, utána a terrorelhárítás túlbuzgó munkatársai rám ugrottak, majd a falhoz szorítottak” – mesélte az egykori rendőr.



Csőgör állítása szerint egy ideig teljesen együttműködő volt a hatósággal, hagyta, hogy kivigyék a Millenáris területéről. A helyzet akkor változott meg, amikor a TEK-esek egy közeli mélygarázs kapuja felé kezdték ráncigálni, távol a figyelő tekintetektől. „Ekkor közöltem velük, hogy az együttműködő magatartásnak vége, és a földre feküdtem – tudtam, hogy a garázsban szemtanúk nélkül az tehetnének, amit akarnak”. A testőrök ettől függetlenül tovább rángatták, és a garázs bejáratánál ismét a falhoz szorították Csőgör Pétert, akit szerint menet közben csipkedték, hátrafeszített kezét és csuklóját csavargatták. Végül átadták őt a II. kerületi rendőrkapitányságnak, ahol – hét órás előállítása után – valóban rendzavarás gyanújával indítottak szabálysértési eljárást.


Egy tábla felmutatása azonban édeskevés lenne egy ilyen eljáráshoz is. Mint megtudtuk, a jogalapot az szolgáltathatta, hogy a tüntető zsebében egy aprócska, 4 centiméteres pengehosszúságú sniccert találtak a TEK-esek. Erre Csőgör Péter elmondása szerint azért volt szükség, hogy kicselezhesse a Millenáris beléptető személyzetét, hiszen a péniszes táblával biztos nem engedték volna be a rendezvényre. „A transzparensre két oldalról egy Eduvizig Győr, illetve egy Dicsőség a hősöknek feliratú fedőplakátot ragasztottam, aztán bent a snicerrel szedtem le az álcázást” – idézte fel a történteket nyilatkozónk.
Csakhogy a sniccer, legyen akár milyen kicsi is, testi sértésre alkalmas eszköznek számít, és hordozása egy nyilvános rendezvényen kimeríti a rendzavarás fogalmát. Csőgör Péter ugyanakkor nem tulajdonít ennek nagyobb jelentőséget: a gumi jogszabályból adódóan, szerinte tapétavágó kés híján a transzparens rúdját minősítették volna veszélyes eszköznek, és ha az sincs nála, kitalálnak valami más jogi alapot a vegzálásra.

Az ügyben megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) és a Terrorelhárítási Központ sajtóosztályt is. A BRFK a szerdai közleményük idézésével válaszolt, a TEK pedig ugyanezt a linket küldte el nekünk. Így sajnos azt sem tudhattuk meg, hogy a terrorelhárítás emberi miért ugrottak rá egy plakátot tartó emberre, valóban szükségtelen mértékben alkalmaztak-e testi kényszert. A BRFK ugyanakkor arra válaszolt, hogy miért vitték el  bilincsben a tüntetőt: a rendőrségről szóló 1994. évi törvény 48/ c. paragrafusára hivatkoztak, mely szökés megakadályozására alkalmazták a bilincset. Magyarán, azt feltételezték, hogy az egykori nyomozó, aki nem akadályozta a motozást, megadta személyes adatait is, hirtelen szökni próbálna majd.

 A Millenárisban tartott állami rendezvényen egyébként más incidens is történt: a Momentum plakáttal tiltakozó aktivistáit és Puzsér Róbertet biztonsági őrök vezették ki a helyszínről.

Nyomozott, aztán ráfizetett

Csőgör Péter nem először kerül szembe a NER politikájával és a rendőrséggel is. A korábban gazdasági főnyomozóként dolgozó férfi nevét akkor ismerhette meg a sajtó, amikor a Magyar Triatlon Szövetség sokszorosan túlárazott szerződéseivel kezdett foglalkozni. Csőgör, mint triatlonos került be a szövetség pénzügyi ellenőrző bizottságába, és feljelentést tett a gyanús kiadások miatt. Az ügy azonban váratlan fordulatot vett, amikor az exnyomozót jó hírnév megsértése miatt perelte be több érintett, a Kúria pedig úgy döntött, hogy 16 millió forintnyi sérelemdíjat kell kifizetnie.

A szövetségi túlköltekezések miatt folytatott nyomozás már több mint öt éve tart – az sem mellékes szempont, hogy a sportszervezet vezetője a visszaélések idején Orbán Viktor fogorvosa, Bátorfi Béla volt.