Pesti srácok sétányra nevezné át a Horn Gyula sétányt a Fidesz

Pesti srácok sétányra nevezné át a Horn Gyula sétányt a Fidesz

Horn Gyula szobra Angyalföldön (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pesti srácok sétányra nevezné át a XIII. kerületben lévő Horn Gyula sétányt Szentkirályi Alexandra. 

Mint ismeretes, augusztus végén döntött úgy a Fővárosi Törvényszék, hogy nem lehet Horn Gyuláról közteret elnevezni. Az érvelés szerint ugyanis „közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett”.

Szentkirályi Alexandra, a budapesti Fidesz vezetője azt közölte, hogy a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztik, hogy „a törvényt és a magyar szabadság forradalmát is sértő Horn Gyula sétányt nevezzük át Pesti srácok sétányra, mert a magyar szabadság és a pesti srácok ellen elkövetett, soha meg nem bánt bűnök alól senkit nem lehet felmenteni – Horn Gyulát sem”. Az átnevezés indokaként azt írta: „Erkölcsi minimum, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek állítsunk emléket és ne azoknak, akik velük szemben - a barikádok másik oldalán - a magyar szabadság ellen fogtak fegyvert.”

Radics Béla a Fidesz-KDNP frakció nevében már be is nyújtotta az előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés következő ülése elé, amelyben ez áll: „Javasoljuk, hogy a Budapest XIII. kerület 26085/1131 hrsz.-ú névtelen közterület elnevezése Pesti srácok sétányra változzon. Az elnevezéssel az 1956-os forradalomban résztvevő fiatal hősök számára állít emléket a Fővárosi Önkormányzat.”