Jámbor András szabályoztatná a dohányboltok működését

Jámbor András szabályoztatná a dohányboltok működését

Nemzeti dohánybolt (Fotó: Caro Sodar/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jámbor András, a Párbeszéd parlamenti képviselője határozati javaslatban kérte fel a belügyminisztert, hogy dolgozzon ki és terjesszen az országgyűlés elé olyan törvénymódosítást, ami lehetővé teszi a helyi önkormányzatok számára a dohányboltok nyitvatartási idejének szabályozását. Azt is szeretné elérni, hogy ezután a közterületfelügyelők a dohányboltok területén is intézkedhessenek. A Szikra Mozgalom képviselője szerint az önkormányzatok most nem tudnak elég hatékonyan fellépni az ellen, hogy sokszor a dohányboltok előtt isznak és drogoznak az emberek.

Jámbor András indoklása szerint erre azért van szükség, mert a dohányboltok lényegében italboltként is funkcionálnak. Megemlíti, hogy 2023-ban csak a Józsefvárosi Önkormányzat 134 olyan esetet regisztrált, amikor az italboltok előtti közterületi alkoholfogyasztás, hangoskodás miatt volt szükség intézkedésre. Az italozás mellett a másik jelentős probléma a drogterjesztés. Ezzel kapcsolatban Józsefvárosban 158 esetet regisztráltak 2023-ban. Jámbor hozzátette, hogy a ezek a problémák az egész országot érintik. „A dohányboltok környékén megvalósuló droghasználat vidéken még súlyosabb, és összefügg a szociális helyzettel. E problémák kezelése érdekében szükséges a dohányboltok nyitvatartásának önkormányzati szintű szabályozása, valamint a boltok területén a hatósági intézkedés lehetőségének megteremtése” – írta. 

 

Címkék: dohánybolt, Jámbor