Lemondott a püspöki kar titkára

Lemondott a püspöki kar titkára

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára (b), középen Veres András győri megyés püspök, mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fölajánlotta lemondását Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Kar titkára – adta hírül gyorshírben a Válaszonline, s utóbb kiderült: ezt a püspökök el is fogadták.  

„Már a püspökkari titkár felelősségét firtatják a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét érintő szexbotrányokban” – írta meg hétfőn a Válasz Online, amely azt is jelezte, hogy Tóth Tamás sorsáról akár már a napokban döntés születhet. 

A portál friss értesülése szerint Tóth Tamás csütörtökön lényegi indoklás nélkül felajánlotta lemondását a titkári pozíciójáról; erről Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke tájékoztatta az egyházi vezetőket. Úgy tudni, Veres azt kérte püspöktársaitól, péntek délig véleményezzék Tóth távozását – ám az előzmények ismeretében a portál forrásai kész tényként kezelik a lemondást annak ellenére is, hogy hallottak olyan véleményt, hogy „a lemondás felajánlásának köröztetése” még egy utolsó kísérlet lehet Veres András részéről Tóth Tamás megmentésére, de a püspökök aligha lesznek partnerek ebben.

Mindez óriási fordulatnak számít az egyházban: az MKPK titkárait (legutóbb Veres Andrást, Német Lászlót, Mohos Gábort) rendre püspökké szentelték, ám Tóth Tamást ezek után aligha fogják feljebb „buktatni” – hiába ambicionálta a kalocsa-kecskeméti érseki széket Bábel Balázs közelgő nyugdíjba vonulása után.