A fővárosi Fidesz elszipkázná a Budapestnek ítélt uniós pénzeket

A fővárosi Fidesz elszipkázná a Budapestnek ítélt uniós pénzeket

Ezt jól kifőzték. Szentkirályi Alexandra Kötcsén.  (Fotó: Szentkirályi Alexandra / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden milliárdra szüksége lehet a kormánynak, hiszen a korábban fővárosi programokra ígért uniós forrásokat is átfolyatnák magukhoz. A fővárosi Fidesz több frontos támadást indított a Budapestnek lakhatási programokra megítélt csaknem 20 milliárdos uniós forrás elvonása érdekében – írta meg a Népszava.

A Fővárosi Önkormányzat az EU strukturális alapjaiból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén (TOP) több, megfizethető lakhatást célzó projekthez nyert uniós forrást. Ezek négy fő eleme a magántulajdonú lakások bevonása a bérlakáspiacra a Fővárosi Lakásügynökség létrehozásával (3 milliárd), önkormányzati tulajdonú, de eredetileg nem lakás célú, használaton kívüli épületek funkcióváltó felújítása – indulásként egy újpesti iskolaépület átalakítása bérházzá és a meglévő önkormányzati lakásállomány korszerűsítése (8,5 milliárd) –, lakbértámogatási, illetve lakhatási garancia (7,4 milliárd) és energiaszegénység enyhítését célzó (1 milliárd) projektek. 

A főváros – írja a Népszava – eddig nem jutott hozzá a TOP forrásokhoz (részben ezeket megelőlegezve indította el a programjait), mivel az állami irányító hatóság csak most tette közzé az eléréshez szükséges felhívásokat. Ám alig jelentek meg a pályázatok, a fővárosi Fidesz máris megpróbálja átirányítani a forrásokat. 

Böröcz László I. kerületi polgármester, egykori Fidelitas-elnök a jövő heti közgyűlésre benyújtott indítványában arra tesz javaslatot, hogy közgyűlés utasítsa a főpolgármestert arra: maga kérje a kormánytól, hogy a TOP Plusz források már kiírt klímaadaptációs pályázatát zárja le és a forrásokat a kerületi önkormányzatok számára tegye elérhetővé, méghozzá a fővárostól függetlenül.

Szentkirályi Alexandra frakcióvezető még tovább megy: azt javasolja a közgyűlésnek, hogy szólítsa fel Karácsony Gergelyt, kezdeményezze a kormánynál a TOP program felülvizsgálatát. A módosítás célja, hogy a Fővárosi Lakásügynökség helyett a Nagy Márton által meghirdetett állami akciótervben szereplő kollégiumi férőhelyekre és megfizethető szolgálati lakásokra lehessen a pénzt felhasználni. Ez – jegyzi meg a cikkíró, Szalai Anna – kiváltképp érdekes annak fényében, hogy éppen az Orbán-kormány fújta le a Diákváros építését. Szentkirályi a teljes 19,9 milliárdos uniós keretet átirányítaná az állam által később meghatározandó lakhatási programokra.

Kudarcosnak tartja a fővárosi lakásrezsi-támogatási programot is. A 2020-ban elfogadott, majd 2022-ben módosított rendelet szerint a támogatás a Hálózat Alapítványon keresztül igényelhető, de a rendszer kidolgozatlansága miatt a támogatási keret nagy része Szentkirályi szerint az alapítványnál marad. Ezzel szemben az I., V., XII. vagy éppen a XVI. kerületekben hosszú évek óta jól működik a rezsitámogatási rendszer. A példaként állított kerületek mindegyike vagy most, vagy korábban fideszes irányítás alatt álltak. Szentkirályi azt sem felejti el megemlíteni, hogy a kormány 2013 óta segíti a lakosságot a rezsicsökkentéssel. Budapesten viszont „a városvezetés elmúlt öt éves tétlensége miatt lakhatási válság alakult ki”. A frakcióvezető ezért azt javasolja, hogy a kerületi gyakorlatok alapján dolgozzon ki a főváros egy új támogatási rendszert.