Megkezdődik a ferihegyi út fejlesztésének előkészítése

Megkezdődik a ferihegyi út fejlesztésének előkészítése

Lehangoló látványt nyújt a ferihegyi út (Fotó: Magyar Hang/Koncz Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődik a ferihegyi repülőtér és a Budapest közötti közúti fejlesztés előkészítése. Az erről szóló rendelet a csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg. Eszerint a kormány felhívja az építési és közlekedési minisztert, hogy gondoskodjon a projekt területszerzési és terület-előkészítési feladatainak megindításáról és ellátásáról; indítson meg a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást, ha megvannak a kiviteli tervek; az ajánlati árak ismeretében készítsen előterjesztést a kormánynak a beruházás folytatásához szükséges kötelezettségvállalás mértékéről.

A fejlesztés az Üllői út–Határ út csomóponttól Budapest közigazgatási határán kívül, a Market Central csomópontjáig terjed. Ennek során szélesítik és javítják a keresztirányú közúti, gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat, kialakítják a szükséges zajvédelmet, és növelik a zöldfelületet. Ezzel „egységes, korszerű, nagyvároshoz méltó” utat hoznak létre. A dokumentum kiemeli, hogy a beruházás nem növelheti a belváros közúti terhelését, és a külső kerületekből és az agglomerációból beáramló forgalom sem nőhet.

A projekt környezeti hatásvizsgálati eljárása szeptember 10-én indult, 60 nap áll rendelkezésre. A felújítások kezdete legkorábban 2026-ban várható, a teljes beruházás hosszúságát 3,5–5 évre becsülik, legkorábban 2030-ban adhatják át a forgalomnak.