Áder János és Böjte Csaba hoppon maradt, de az MCC-t kitömte a Mol – Új Európa Alapítvány

Áder János és Böjte Csaba hoppon maradt, de az MCC-t kitömte a Mol – Új Európa Alapítvány

Jó a buli. (Forrás: MCC/Facebook)

Fotó: Gyurkovits Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MCC esztergomi fesztiválját és Novák Katalin volt államfő alapítványát több tízmillió forinttal támogatta a magyar állam és a Mol közös alapítványa, a Mol – Új Európa Alapítvány. A 444.hu cikke szerint a 80 milliárdos vagyonnal bíró alapítvány kuratóriumában olyan ismert kormányközeli személyek ülnek, mint Schmidt Mária vagy Demeter Szilárd.

Az már korábban kiderült, hogy az alapítvány óriási összegekkel támogatja a határainkon kívüli labdarúgást, de e mostani cikkből kiderül az is, hogy kétszer 50 milliót kapott szintén közérdekű vagyonkezelő alapítványként működő MCC az esztergomi MCC Feszt megrendezésére. Az ugyancsak tízmilliárdos vagyonnal rendelkező MCC támogatása azért is érdekes, mert a Mol – Új Európa Alapítványhoz hasonlóan 10 százalékos részesedése van a Molban, vagyis tulajdonképpen az egyik Mol-részvényes alapítvány adott pénzt a másik Mol-részvényesnek.

A Novák Katalin által 2023-ban létrehozott Családparti Alapítvány is 100 milliót kapott a Stipendium Peregrinum (Stipi) nevű ösztöndíjprogram győzteseinek támogatására. Az alapítvány a hagyományos családmodell és a családi értékek védelmét, a gyermeknevelés ösztönzését, és a nők és férfiak házasságának népszerűsítését tűzte zászlajára. Az ösztöndíjprogramban a kiemelkedően tehetséges magyar fiatalok külföldi oktatását támogatják. Miután Novákból államfő lett, már ezen az alapítványon keresztül folyt a tehetséges fiatalok támogatása.

Több mint 200 millió forintot kapott a német-magyar gazdasági kapcsolatokat elősegítő rendezvények, csereprogramok megszervezéséért és működési támogatásként a Dialog Ungarn Wirtschaftsnetzwerk Eventorganization Nonpprofit Kft. is az elmúlt három évben, míg az állami forrásokból létrehozott Brain bar fesztivál 64 milliót kapott két év alatt. A szomszédos országokban működő magyar nagykövetségek 8-23 millió közötti összegeket kaptak az EU soros elnökségi programjaira, amik munkaebédek, koncertek és egyéb rendezvények lehettek.

Áder János volt államfő klímavédelemmel foglalkozó Kék Bolygó Alapítványának és a Böjte Csaba-féle Dévai Szent Ferenc Alapítvány kérelmét viszont elutasította az állam és a Mol közös alapítványa.