Musk és Putyin rendszeresen beszélnek

Musk és Putyin rendszeresen beszélnek

Elon Musk egy Space X-sajtótájékoztatón, Floridában. (Fotó: Reuters/Joe Skipper)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elon Musk, a világ leggazdagabb embere 2022 vége óta rendszeresen tartja a kapcsolatot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel „személyes témákról, üzleti és geopolitikai feszültségekről” beszélnek – írta a Wall Street Journal. A meg nem nevezett amerikai, európai illetve orosz tisztségviselőktől származó információ a lap szerint biztonsági aggályokat vet fel, tekintettel Musk vállalata, a SpaceX katonai és hírszerzési kommunikációban való szerepére, illetve arra, hogy Musk mélyen belefolyt Donald Trump amerikai elnökválasztási kampányába.

A z újság két, az ügyben tájékozott informátorára hivatkozva azt írja, Putyin arra is megkérte Muskot 2023 végén, hogy tegyen szívességet Hszi Csin-ping kínai elnöknek azzal, hogy nem aktiválja Tajvan felett a Starlink műholdas internetszolgáltatását.

A Starlinket üzemeltető SpaceX-nek az amerikai hadsereggel és hírszerző ügynökségekkel is van üzleti kapcsolata, ami, ahogy írják, lehetővé teszi Musk számára, hogy titkos információkhoz is hozzáférést kapjon. Ennek ellenére a WSJ szerint nem merültek fel aggályok Putyin és Musk kapcsolata miatt, bár a lap egyik informátora szerint az amerikai kormányzat ettől még „nem szereti”, hogy a világ leggazdagabb embere és az orosz elnök jó kapcsolatot ápolnak. A cikket szemléző 444.hu azt írjaMusk nem reagált a megkeresésekre, de korábban azt mondta, abszurd, hogy Oroszország apologétájának nevezik. A Kreml szóvivője szerint Musk eddig csak telefonon beszélt Putyinnal, és „az űrről, valamint a jelenlegi és jövőbeli technológiákról” beszéltek.

Címkék: Trump, Putyin, Musk