Hann Endre: Nagy kérdés, hogy elment-e választani annyi fiatal, amennyire az ellenzék számított

Hann Endre: Nagy kérdés, hogy elment-e választani annyi fiatal, amennyire az ellenzék számított

Hann Endre (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Óriási tévedés volt, hogy a 2018-as választáson külön induló pártok támogatottsága egyszerűen összeadható, és ezt sajnálatos módon közvélemény-kutatások is táplálták – mondja Hann Endre, a Medián igazgatója. Ahogy 2018-ban, 2022-ben is a Medián jelezte előre a legpontosabban a várható választási eredményt. Kétharmadot nem, de kényelemes többséget becsültek a választás előtt három nappal közzétett előrejelzésükben a Fidesznek.

– A Mediánt sokan bátornak nevezték, amikor közzétettük a mandátumbecslést, amely szerint 128 mandátumot kapott volna a Fidesz: úgy látszik, ma bátorság kell ahhoz, hogy kimondjuk, milyen eredményre jutottunk. Kimondtuk, és utána kaptunk is rengeteg kritikát, ami persze borítékolható volt. Csak azért volt nehéz elviselni, mert egyedül maradtunk ezzel – mondta a Magyar Hangnak Hann Endre.

Elmondása szerint a választás utolsó héten is nagy különbség volt a részvételi szándékban a fiatalok kárára, és szerinte fontos kérdés, hogy valóban elment-e választani annyi fiatal, amennyire az ellenzék számított.

• Miért nem működött a közös lista?
• Mennyiben lehet felelős az ellenzék rossz választási eredményéért Máki-Zay Péter?
• Mi vezethetett ahhoz, hogy a megyei jogú városokban jobban teljesített a Fidesz, mint 2019-ben az önkormányzati választáson?
• Miért tévedhetett nagyot számos közvéleménykutatás a választás előtt?

A cikket teljes egészében a Magyar Hang április 8-án megjelent, 2022/15. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!