A horvát védelmi miniszter kijelentései miatt Szijjártó berendelte a nagykövetet

A horvát védelmi miniszter kijelentései miatt Szijjártó berendelte a nagykövetet

Szijjártó Péter egy Nato-csúcson. (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Berendelték Horvátország nagykövetét pénteken a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Ivan Anusic horvát védelmi miniszter közelmúltbeli kijelentései miatt.

Az ATV szerint az ügy előzménye, hogy Zoran Milanovic horvát államfő nem járult hozzá a kormány előterjesztéséhez, hogy Horvátország katonákat küldjön egy Ukrajnát támogató NATO-misszióhoz Németország területére. Ivan Anusic horvát védelmi miniszter a horvát parlament egyik bizottsági ülésén arról beszélt, hogy Horvátország a döntéssel az Ukrajna területi integritását megkérdőjelező Magyarországhoz hasonlóvá válna. A 444.hu úgy tudja, hogy a képviselők kérdéseire válaszoló Ivan Anušić ennek kapcsán egy ponton ezt mondta: „Állandóan Magyarországhoz hasonlítjuk magunkat. Én Kelet-Horvátországból származom, és ismereteim, valamint tapasztalataim vannak arról, milyen politikát folytat Magyarország a mi Baranyánkban, Eszék-Baranya megyében. Olyat, amely megkérdőjelezi Horvátország területi egységét. Ezért nem vesz részt Magyarország ebben a műveletben, és ezért nem támogatja a NATO-t és az EU-t sem. A saját Nagy-Magyarország-politikája miatt.” Két nappal később pedig azt is mondta, hogy a katonai szerepvállalás elmaradásával Horvátország az Oroszországot nyilvánosan támogató Szerbia és Magyarország oldalára kerülne.

Szijjártó Péter egy pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Magyarország a lehető legjobb kapcsolatra törekszik minden szomszédjával, így Horvátországgal is. „Éppen ezért is volt váratlan, hogy a horvátok védelmi minisztere mintha új sportágat választott volna, és ez a magyarok inzultálása lenne. Ennek nem volt előzménye, ezért is engedtük el a fülünk mellett az első megjegyzését a miniszter úrnak, de a másodikat már nem voltam hajlandó” – fogalmazott a külgazdasági- és külügyminiszter az MTI beszámolója szerint.

„Én azt kérem tisztelettel a horvát kormánytól, hogy a jól láthatóan meglévő éles belpolitikai vitáikba a köztársasági elnökükkel ne rángassanak be minket” – folytatta, és arról is beszélt, hogy Magyarországnak semmi köze a horvát kormány és a horvát államfő vitájához. „Ezt rendezzék el egymás között, és ennek leple alatt ne inzultálják Magyarországot a jövőben. Azt hiszem, hogy a kétoldalú kapcsolataink nem teszik indokolttá, hogy minket ebbe a vitába ők belevonjanak.”

A minisztérium közleménye szerint Mladen Andrlic horvát nagykövetet a területért felelős helyettes államtitkár fogadta a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.