A fővárosiak háromnegyede támogatja az olimpiai tájékozódást

A fővárosiak háromnegyede támogatja az olimpiai tájékozódást

Karácsony Gergely főpolgármester. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) múlt csütörtökön hivatalosan is döntés-előkészítő együttműködésre kérte fel a Fővárosi Önkormányzatot a budapesti olimpia rendezésével kapcsolatban. Ennek kapcsán a főpolgármester ilyen irányú előterjesztést fogalmaz meg a fővárosi közgyűlés ülésére. A budapestiek véleményéről friss közvélemény-kutatás is készült, amellyel a MOB  a ZRI Závecz Research intézetet bízta meg. A kutatás – amelynek eredményét a 24.hu közölte – azt vizsgálta, hogy egy olimpiarendezés kapcsán az alábbi lehetőségek közül mit támogatnak a megkérdezettek:

  1. Az olimpiával kapcsolatban először alaposan tájékozódni kell és fel kell mérni, hogy mit jelentene ez Magyarország és Budapest számára. Csak ezután lehet felelősen dönteni.
  2. Az ország egyértelmű érdeke az olimpia megrendezése, ez nem is kérdés.
  3. Az olimpiával foglalkozni sem érdemes, mindenképpen el kell utasítani.
  4. Nem tudja.

A kutatás – amely a budapesti felnőtt népességet reprezentáló 500 fős mintán, valamint az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fős mintán készült – legfontosabb tanulsága, hogy a budapestiek háromnegyede támogatja a tájékozódás megindítását. A Závecz Research azt írja: „A fővárosiak 61 százaléka tehát azt szeretné, hogy legyen az olimpiai elköteleződésről szóló döntést megelőzően alapos tájékozódás és felmérés. További 12 százalék ennél erősebb álláspontot képvisel, feltétlenül az ország érdekében állónak tartja az olimpia megrendezését. Ugyanakkor az utóbbiak szándéka is csak akkor valósulhat meg, ha Budapest rész vesz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előzetes tájékozódási folyamatában. Így összességében a fővárosiak 73 százalékáról, közel háromnegyedéről jelenthetjük ki, hogy támogatják azt, hogy egy budapesti olimpiával kapcsolatban elinduljon a közös gondolkodás és sokrétű információkra és szempontokra támaszkodó tájékozódási folyamat. Az ország egészében e csoport aránya 64 százalék, a tájékozódás országos támogatása szinte kétharmados.”

A fővárosi lakosságon belül az érettségizettek és a diplomások körében az átlagosnál nagyobb a sokoldalú előkészítés szükségességét megfogalmazók aránya (67, illetve 64%), az alapfokú végzettségű budapestiek körében viszont az átlagosnál kevesebben támogatják az előzetes hatások felmérését követő döntéseket, de közöttük is ez a legelterjedtebb vélemény (47%). Ugyanakkor az alapfokú végzettségűek körében vannak a legnagyobb arányban olyanok, akik feltételek nélkül támogatják az olimpiai rendezést (21%) s az elutasítók aránya is valamivel magasabb az átlagosnál (28%).