Módszertant pontosít a MÁV: már nem közölte a késési statisztikát

Módszertant pontosít a MÁV: már nem közölte a késési statisztikát

Magyar való. A Szakály-Hőgyész vasútállomás 2024-ben (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azok után, hogy a feláras, kötelező helyjegy megváltásával használható magyarországi vonatoknak júliusban csak 36,38 százaléka, majd augusztusban ennél is kevesebb, 32,8 százaléka volt pontos (azaz késett 5 percnél kevesebbet), a MÁV a szeptemberi menetrendszerűségi adatokat már nem is közölte – jelezte a Facebookon Vitézy Dávid. Mindkét mutató történelmi mélypont volt,  tavaly augusztusban a pontosan érkező vonatok aránya még 45 százalék közelében volt, 2022-ig pedig sosem esett 50 százalék alá.

A Fővárosi Közgyűlés képviselője, volt fideszes közlekedési államtitkár felidézi: a júliusi adatok 10, az augusztusi adatok 9 nap alatt nyilvánosak voltak, és korábban is 7-10 nap volt a jellemző, most viszont 28 nap alatt sem jelentek meg.

„Vajon miért? Leszólt Lázár János, mert túl kellemetlen volt szembesülni a valósággal?” – kérdezi Vitézy, aki felidézi, hogy október közepén Hegyi Zsolt MÁV-vezér az Indexen arról beszélt: „módszertant pontosítanak” a késési statisztikákban. Ez a volt államtitkár szerint azt jelenti, hogy „jön az új módszertan és a több hetes késéssel publikált adatok, hogy mire megjelennek, már ne legyen hírértékük.”

Címkék: MÁV, késés, Vitézy