Vitézy szerint a kampány alatti plakáttépkedést akarja meghálálni Karácsony a diákszervezeteknek

Vitézy szerint a kampány alatti plakáttépkedést akarja meghálálni Karácsony a diákszervezeteknek

Ismét ülésezett a Vitézy Dávid vezette Klímavédelmi, közlekedési és városfejlesztési bizottság (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nyilván értem, hogy meg kell hálálni a plakáttépkedést azoknak a gyerekeknek, akiket ebbe belehajszolt a főpolgármester – erről beszélt Vitézy Dávid az általa elnökölt Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési bizottság hétfői ülésén egy Karácsony Gergely által benyújtott előterjesztés kapcsán. Az említett, „Mi Budapestünk Program” néven futó, diákokkal kapcsolatos előterjesztés váltotta ki a hétfői ülésen a leghevesebb indulatokat. Az előterjesztés leírása szerint a program az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront (EDF) és a Fridays For Future Magyarország által lett kidolgozva. Egyebek mellett az alábbiak szerepelnek benne: 

• felhívja a főpolgármestert, hogy (...) gondoskodjon arról, hogy a BudapestGO alkalmazás a Fővárosi Önkormányzat és intézményei által diákok számára nyújtott kedvezmények általános platformjaként szolgálhasson, 

• felhívja a főpolgármestert, hogy (...) gondoskodjon arról, hogy a közösségi közlekedési bérlettel rendelkező diákok számára kedvezményes fürdőbelépő vásárlására nyíljon lehetőség.

Elsőként a Tisza párt képviselője, Barna Judit, a bizottság alelnöke jelezte: a legfőbb problémája, hogy a három megjelölt diákszervezetet, amelyek egyébként segítették Karácsony Gergely kampányát, nem fedik le Budapest diákságát. Így ő módosítást fog benyújtani az előterjesztéshez, ha ez pedig nem menne át, a Tisza nem fogja megszavazni a javaslatot.

Ismét ülésezett a Vitézy Dávid elnökölte Klímavédelmi, közlekedési és városfejlesztési bizottság hétfőn délelőtt, s az ülésen, szemben az egy héttel ezelőttivel, ezúttal minden tag részt vett, a fideszes politikusok is, továbbá jelen volt Kiss Ambrus , a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója is. Az a fideszes Gulyás Gergely Kristófnak sem volt világos, hogy mi alapján köthetnek megállapodást egyes diákszervezetek a fővárossal. Erre Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója azt mondta: azzal kötnek megállapodást, akik jelentkeznek náluk. 

Vitézy Dávid a már hivatkozott plakáttépkedéssel szúrt oda az előterjesztés kapcsán Karácsonyéknak, majd azt nehezményezte, hogy míg a BKK rendészete kapcsán a Budapest GO alkalmazás említésekor a BKK kikelt az ellen, hogy ezen keresztül chat formájában is lehessen jeleznie az utasoknak a járműveken felmerülő gondokat, addig most a Budapest GO-t a teljes kulturális intézményrendszerrel integrálnák. Kiss Ambrus erre azt mondta Vitézynek: érti az indulatot, de nem tehet róla, hogy leszavazta a közgyűlés Vitézy javaslatát, és lehet, hogy ezt a funkciót sem fogják megszavazni. Arra is emlékeztette Vitézyt, hogy a kampányban ő is aláírta a diákszervezetek programját, vagyis politikai felháborodásnak tartja mostani indulatait. Vitézy szerint ő viszont csak bizonyos feltételekkel írta alá azt, az előterjesztést pedig elnagyoltnak tartja. A javaslattal szemben kritikaként felmerült az is, hogy az nem mutatja be, milyen hatással lenne a költségvetésre, de Kiss Ambrus szerint ez nem lenne érdemi kiadás.  

A vita végén Barna Judit feltette a kérdést Kissnek: érthetetlen, hogy három diákszervezet által „csak úgy bedobunk egy programot, nem érezzük, hogy ez probléma”? Erre Kiss Ambrus csak annyit mondott: nem, nem érzi problémának. A vita végén a bizottság többsége úgy döntött, az előterjesztést nem javasolja elfogadásra a közgyűlésnek. 

A fővárosi közgyűlés egyébként legközelebb szerdán fog ülésezni. A Vitézy Dávid által vezetett bizottság legutóbbi üléséről pedig itt írtunk