Negyven katona halt meg Csádban, ahol magyar misszió is szolgál majd

Negyven katona halt meg Csádban, ahol magyar misszió is szolgál majd

Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyven katona meghalt egy katonai bázis elleni támadásban Csádban, a Csád-tó közelében – írja a Reuters. A csádi elnöki hivatal közlése szerint Mahamat Idriss Deby elnök parancsot adott a támadók felkutatására, akik a Boko Haramhoz, a nigériai alapítású, de Csádba is átszivárgott dzsihadista terrorcsoporthoz tartoznak.

Csád fontos szövetségese a francia és amerikai erőknek – írja a Hvg.hu a hír kapcsán –, amelyek célja a dzsihadisták elleni harc a Száhel-övezetben, amely az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz hű csoportok támadásai miatt a globális terrorizmus epicentrumává vált.

Az afrikai országban, mint ismeretes, a magyar kormánynak is vannak tervei: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tavaly októberben jelentette be, hogy kétszáz fős katonai missziót küld Magyarország Csádba a Száhel-övezeti migrációs válság megfékezése érdekében. Az ötletet a parlament is jóváhagyta, végül a két ország között idén szeptemberben született meg az erről is szóló védelmi együttműködési megállapodás, amelynek előkészítésében a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is aktívan részt vett. Ezt a magyar nyilvánosság elől sokáig titkolni próbálták, de a Direkt36 oknyomozó csapata a francia Le Monde újságíróival azonosította őt egy csádi látogatás alkalmával.