Négy házat égetett fel a féltékeny pilisvörösvári gyújtogató

Négy házat égetett fel a féltékeny pilisvörösvári gyújtogató

Tűz. Képünk csak illusztráció (Fotó: Guido Jansen / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy, közös udvaron álló ház lángolt szerda hajnalban Pilisvörösváron, és csak a szerencsének – na meg az egyik lakó lélekjelenlétének köszönhető – hogy mindenki el tudta hagyni a lángoló épületeket. A kiégett, kormos falú házakról a Pilisvörösvár Most Facebook-csoportban jelentek meg először bejegyzések, és többen már itt gyújtogatásról beszéltek – a tűzeset egyik kárvallottja pedig meg is osztotta a feltételezett elkövető fotóját.

A Pest vármegyei rendőrség később megerősítette: tényleg bűncselekmény történt, a hatóság emberölési kísérlet gyanújával indított eljárást. Közleményük szerint a gyújtogató a 32 éves, körözött és szökésben lévő B. Richárd Zsigmond volt, aki egy családi veszekedés után benzint öntött élettársára, és körbe locsolta közös otthonukat. Richárd ezután elrohant, de távozása előtt még meggyújtotta az ablakot, a lángok pedig sebesen terjedtek szét a lakásban, majd átcsaptak a szomszédos lakrészekre is.

Hogy nem történt nagyobb tragédia, az a lelocsolt nő fiának, Dávidnak köszönhető: mint a család Blikknek nyilatkozva elmondta, Dávid gyorsan kapcsolt, kirángatta az égő házból a pániktól megbénuló apját, aki egy fedél alatt lakott volt feleségével és annak új partnerével, a gyújtogatással gyanúsított Richárddal. A fiatal férfi ezután kivitt egy gázpalackot is, majd felébresztette a szomszédokat. Emberéletben így nem esett kár, de két, házban tartott tacskó meghalt a tűzben. Az életmentő meglátta és üldözőbe is vette a kezében kannával menekülő gyújtogatót, utolérni azonban nem tudta.

A tűz után tucatnyi ember vált hajléktalanná Pilisvörösváron: mint Fettel Ádámtól, a város polgármesterétől megtudtuk, az önkormányzat átmeneti szállást kínált a bajba jutott lakóknak, de ők végül rokoni-ismerősi körben találtak menedéket. Egy család tért csak vissza a romok közé – Dávid szülei, mondta a polgármester, és szavait megerősíti a Blikk cikke is. Mint a lap írja, a támadás elsődleges célpontja, a benzinnel lelocsolt asszony a félig leégett lakás kormos konyhájában töltötte a következő éjszakát, lakhatása pedig azóta sem megoldott.