A gödi környezetvédő civilekre is rászállt a Szuverenitásvédelmi Hivatal

A gödi környezetvédő civilekre is rászállt a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Hivatalosan is kinevezték Lánczi Tamást a Szuverenitásvédelmi Hivatal élére (Fotó: Novák Katalin / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb civil szervezet került a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjébe: az Átlátszó cikke szerint a Lánczi Tamás vezette hivatal levélben arról értesítette a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesületet, hogy „egyedi vizsgálat” alá veszi a tevékenységüket. Ez az a civil szervezet, amely élesen kiáll a városban jelen lévő Samsung-SDI akkumulátorgyár tevékenysége ellen, és amelynek alelnöke Bodnár Zsuzsa, aki az Átlátszó újságírója is egyben. Bodnár amúgy társszerzője az Átlátszó főszerkesztője, Bodoky Tamás mellett a vizsgálatról beszámoló cikknek is.

A Láncziék által jegyzett levél szerint a hivatal célja, hogy feltérképezze és vizsgálja azokat a szervezeteket, amelyek „külföldről származó támogatás felhasználásával megvalósuló tevékenysége befolyást gyakorolhat a választások kimenetelére”. A gödi szervezet vizsgálatát a szervezet szerint az indokolja, hogy az egyesület egy uniós pályázat nyerteseként 2023-ban civil érdekvédelmi tevékenységre kapott támogatást, 2024-ben pedig részt vett a választási kampányban is, két jelöltjük pedig be is jutott a gödi testületbe. A 2023-as uniós pályázatot az egyesület azzal az Átlátszónet Alapítvánnyal együtt nyerte el, amely ellen a Szuverenitásvédelmi Hivatal szintén vizsgálatot indított, kiterjesztve az Átlátszó ellen korábban indult vizsgálódást.

A gödieknek címzett levélben Láncziék 18 pontban sorolták fel, hogy milyen információkat és dokumentumokat várnak el. Ebben a szakmai munkájukról kérnek adatokat, valamint több, a hivatal által „nem szakmainak” nevezett egyéb tevékenységük után is érdeklődnek. Ilyenek például a hálózat- és adatbázis-építés, a sajtómegjelenések, az akciók és a szemléletformáló kampányok is. Ugyancsak részletes beszámolót várnak az Európai Bizottságtól elnyert támogatás felhasználásáról, ahogy az egyesület önkormányzati választási kampányáról is. Az egyesület szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal alkotmányellenesen kér betekintést egy privát egyesület életébe.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal a Transparency International Magyarország mellett vizsgálatot indított már az Átlátszó internetes oknyomozó portál ellen is.