Milliárdos támogatást ad a kormány a boszniai gazdáknak

Milliárdos támogatást ad a kormány a boszniai gazdáknak

Milorad Dodik és Szijjártó Péter (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnökével, Milorad Dodikkal tárgyalt csütörtökön a Karmelitában Orbán Viktor. A találkozóról kiadott sajtóközlemény ugyanakkor szűkszavúan fogalmazott azt illetően, miről is állapodtak meg. Annyi kiderült, hogy a Nyugat-Balkán uniós integrációjáról esett szó.

A nyugatiakkal való kapcsolatot mindenesetre biztosan nem segíti, hogy Dodik családi cégeivel szemben amerikai szankciók vannak érvényben. Az Egyesült Államok kormánya szerint az elnök személyes vagyona gyarapítására használta fel hatalmát, így segítve ráadásul a fiához, Igorhoz kötődő cégeket is. Az amerikai pénzügyminisztérium szerint Dodik úgy terveztette meg az idei költségvetést, hogy a fiához kötődő Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka versenyeztetés nélkül jusson állami megbízásokhoz. Sőt, az Orbán-kormány által delegált Várhelyi Olivér biztos tavaly túlzott oroszbarátsága miatt is megrótta Dodikot. Igaz, Várhelyinek kettős politikája okán nemrég a grúzokkal kapcsolatban is magyarázkodnia kellett.

Szijjártó Péter délutáni sajtótájékoztatóján fejtette ki, miben állapodtak meg. Első körben nagyjából 26,5 millió eurós, tehát körülbelül 10,4 milliárd forintos támogatást adnak a boszniai gazdáknak. Ezzel összefüggésben ötvennégy magyar vállalattól vesznek 4700 itthon gyártott mezőgazdasági rszközt. Előkészületben van egy nap- és egy szélerőműpark, valamint egy szennyvíztisztító-telep építése is. Ezeket ugyancsak magyar vállalkozók fejlesztik majd.

Milorad Dodik legutóbb májusban volt Budapesten, akkor politikai és gazdasági együttműködésről egyeztettek. Nem sokkal korábban pedig Orbán utazott Banja Lukába, és vette át azt a kitüntetést, amit Dodik előzőleg Vlagyimir Putyinnak is átadott már.