Exit poll: Elsöprő győzelmet aratott a brit Munkáspárt

Exit poll: Elsöprő győzelmet aratott a brit Munkáspárt

Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője érkezik egy londoni szavazóhelyiségbe 2024. július 4-én. (MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Munkáspárt nyerte meg a csütörtökön tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat a választóhelyiségek zárása után közzétett exit poll szerint.

A szavazóhelyiségeket helyi idő szerint este tízkor (magyar idő szerint ez 11 óra) zárták. Az előzetes becslés alapján a Labour – az eddigi legnagyobb . ellenzéki erő – 410, a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak miniszterelnök vezette Konzervatív Párt 131 képviselői helyet szerzett a 650 fős londoni alsóházban. A Liberális Demokraták 61,a Skót Nemzeti Párt 10, a Reform UK 13, a Plaid Cymru 4, a Zöldek pedig 2 mandátumot szereztek. Az exit poll eredménye – ha a hivatalos választási adatok is alátámasztják – azt jelenti, hogy a Munkáspárt alakíthatja meg az új brit kormányt, és Sir Keir Starmer, a Labour vezetője lesz a következő brit miniszterelnök – írja az MTI.

Ez minden idők egyik legnagyobb parlamenti többsége lehet a Munkáspárt számára, ugyanakkor a mostani lehet a Konzervatív Párt történetének legrosszabb eredménye. Az előrejelzések szerint péntek reggel fél nyolc körül hirdethetnek majd eredményt, a kormányalakításhoz szükséges többség azonban már hajnali öt körül meglehet a Munkáspártnak.