Josep Borrell Orbán Viktor azeri útja miatt is odaszúrt

Josep Borrell Orbán Viktor azeri útja miatt is odaszúrt

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve nyilatkozik az első napon, 2024. június 27-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós főképviselő a magyar miniszterelnök moszkvai látogatásához hasonlóan ezúttal is leszögezte, hogy az azerbajdzsáni csúcson való részvétel Magyarország és a Türk Államok Szervezete kétoldalú kapcsolatainak keretében történt, az EU-nak semmi köze nem volt hozzá.

Az MTI beszámolója szerint Josep Borrell közleményét azzal indította, hogy Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, de ez nem vonja maga után az unió külügyi képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének feladata.

Orbán Viktor miniszterelnök részvétele a Türk Államok Szervezetének július 5-6-i, susai informális csúcstalálkozóján kizárólag Magyarország és e szervezet kétoldalú kapcsolatainak keretében zajlott – húzta alá Borrell, majd kijelentette: Magyarország nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától a Türk Államok Szervezetével való kapcsolatok előmozdítására.

Borrell reagált arra is, hogy Ersin Tatar, az észak-ciprusi törökök vezetője is részt vett a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján. A főképviselő kijelentette: az Európai Unió elutasítja a szervezet arra irányuló kísérleteit, hogy legitimálja a ciprusi török szakadár entitást, a nemzetközileg el nem ismert, úgynevezett Észak-ciprusi Török Köztársaságot azáltal, hogy vezetője megfigyelőként meghívást kapott a találkozóra. Ez a döntés sajnálatos, és ellentmond annak, hogy e szervezet több tagja is támogatta a területi integritás elvét és az ENSZ Alapokmányát Ciprus vonatkozásában – mondta.
Az EU több alkalommal, a legmagasabb politikai szinten is egyértelművé tette, hogy az EU az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival összhangban kizárólag a Ciprusi Köztársaságot ismeri el a nemzetközi jog alanyaként – tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.