A Flamand Érdekkel bővül Orbánék új pártcsaládja

A Flamand Érdekkel bővül Orbánék új pártcsaládja

A Patrióták alapítói (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belga Vlaams Belang (Flamand érdek) nevű párt vasárnap bejelentette: csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsoporthoz az Európai Parlamentben.

Az uniós parlamenti választásokon Belgiumban a Flamand Érdek (VB) érte el a legjobb eredményt, 14,6 százalékot, ezzel három képviselői helyet szerzett az uniós parlamentben. Tom Van Grieken, a Vlaams Belang elnöke az MTI szerint úgy fogalmazott: „jobboldali, patrióta és nemzeti pártokként együtt erősek vagyunk Európában. Több közös van bennünk, mint ami elválaszt”.

Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője közölte: a június elején tartott európai parlamenti választások alkalmával az európai szavazók a zöld megállapodás „éghajlatpolitikai őrületét” és az EU migrációs paktumával járó „szervezett menekültügyi káoszt” egyértelműen elutasították. A Vlaams Belang egyesíti erőit más európai szintű nemzeti érzelmű pártokkal, hogy jelentős alternatívát kínáljon, visszairányítva az EU-t alapvető és eredeti céljához: a szuverén tagállamok közötti gazdasági együttműködéshez. – Esélyünk van arra, hogy az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakcióját hozzuk létre – fogalmazott Vandendriessche.

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke múlt vasárnap jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven. Ez idáig a portugál Chega párt jelezte, hogy belép a frakcióba, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozik a pártcsaládhoz, pénteken a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) közölte csatlakozási szándékát, szombaton a Dán Néppárt jelentette be, hogy csatlakozik a Patrióták Európáért szövetséghez. Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini a csatlakozásról azt mondta, hogy „dolgoznak rajta”. Az európai parlamenti képviselőcsoport létrehozásához hét tagállamból legalább 23 képviselő szükséges.