Magyar győzelemmel startolt Budapesten a sakkolimpia

Magyar győzelemmel startolt Budapesten a sakkolimpia

A magyar A-válogatott tagjai: Gledura Benjámin, Berkes Ferenc, Sanan Sjugirov a tábláknál, áll Lékó Péter és tőle jobbra Ács Péter szövetségi kapitány a sakkolimpián, Budapesten, 2024. szeptember 11-én (Fotó: Magyar Sakkszövetség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

177 férfi és 163 női csapat részvételével elkezdődött Budapesten a kétévenként megrendezett sakkolimia. Ennél is több csapat nevezett: kereken 20 férfi és ugyanannyi női csapat nem érkezett meg az első fordulóra, mivel nem kaptak vízumot (többnyire afrikai és pár közel-keleti ország az érintett). Így bármennyire is azzal reklámozta a versenyt köztéri plakátokon és internetes hirdetésekben is a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség és a Magyar Sakkszövetség is, hogy ez lesz minden idők legnagyobb sakkolimpiája, a szigorú vízumkényszer miatt a két évvel ezelőtti, indiai 187 és 161 csapat alatt maradt a létszám (akkor csak Pakisztán sakkozói nem kaptak belépési engedélyt az országba). A sakkolimpiák jellemzője, hogy a rendező ország három-három csapatot is indíthat (ebben is különbözik a valódi olimpiáktól), azaz valójában 175, illetve 161 ország válogatottjai vesznek részt a versenyen. Minden csapat 4+1 fős, azaz, összesen 5 játékos mérkőzhet meg a négy táblán kötött leülési sorrendben. A sakk egyéni sport ugyan, de csapateredményt is lehet számolni a négy egyéni mérkőzés alapján.

A rendezési jogot Magyarország négy évvel ezelőtt nyerte el, hatmilliárd forintos kormánygarancia mellett. Jópár, botrányízű problémával kezdődött a verseny (voltak panaszkodó külföldi csapatok a magyar szállásszervezést, illetve a magyar válaszadási lassúságot illetően), a monacói sakkszövetség vezetője egyenesen úgy fogalmazott, hogy az április végén megírt levelükre augusztusban kaptak csak választ. De remélhetőleg ezek a problémák már elcsitultak és nem hagynak a sportolók és sportvezetők szájában keserű mellékízt.

Az értékszámátlag alapján kilencedikként rangsorolt magyar csapat rég volt ilyen erős, mint most. A 2023-ban Szabó László helyére nagy arányban megválasztott új elnök, Polyánszky Zoltán ígéretei között szerepelt a korábbi elnök idején a román nemzeti csapatba „átigazolt” Rapport Richárddal és a korábbi nagyságokkal, így Lékó Péterrel vagy Almási Zoltánnal is helyrehozni a megromlott kapcsolatot. Végül május végén sajtótájékoztatón jelentette be Schmidt Ádám sportállamtitkár Polyánszky Zoltánnal közösen, hogy sikerült visszacsábítani Rapportot a válogatottba – Lékó Péterrel együtt, aki 2019 óta versenyen nem játszott, és csapatbajnoki partikat is csak elvétve váltott. Rajtuk kívül a megerősített magyar csapatot erősíti Sanan Sjugirov kalmük nemzetiségű ex-orosz nagymester is – 2022 óta tucatjával hagyták ott orosz nagymesterek a magát az európaiból az ázsiai sakkszövetségbe átkérő Orosz Sakkszövetséget, illetve Oroszországot magát, így nem számít meglepetésnek, hogy hozzánk is érkezett a hadigazdálkodásra átállt országból sakkozó.

A magyar csapat a várakozásoknak megfelelően kezdte a nyílt mezőnyben a versenyt (azért nem férfi, hanem nyílt mezőny, mert nők is játszhatnak a férfiak között, ám fordítva ez nem lehetséges): az első fordulóban 4–0-ra verte meg El Salvador csapatát. A jóval gyengébb csapat ellen a hagyományoknak megfelelően az első táblást pihentették, azaz Lékó volt az első táblán, Sjugirov a másodikon, Berkes Ferenc a harmadik és Gledura Benjámin a negyedik táblán. A csütörtöki második fordulóban a perui csapat következik. A verseny 11 fordulós, és svájci rendszerű formátumban játsszák: ebben az első pár fordulóban az erősebbek kerülnek össze a gyengébbekkel, majd mindig az egyforma pontszámon álló csapatok mérkőznek meg egymással. Meglepetésre az első helyre rangsorolt amerikaiak és a címvédő üzbégek is fél-fél pontot elhullajtottak a szerdai fordulóban. A „B” és „C” jelű magyar csapatok szintén 4–0-ával vették az első fordulót.

A női mezőnyben a magyar „A” és „B” csapat is 4–0-val kezdett, a „C” csapat viszont csak 3–1-re tudott győzni. A harmadik magyar női csapatot alig egy hónapja nevezte be a Magyar Sakkszövetség (a Nemzetközi Sakkszövetség ugyanis egész addig nem fogadta el a nevezést), és az összeállítása körül is voltak sportágon belüli feszültségek. Az „A” csapatot a mindössze 17 éves Gaál Zsóka vezeti, a második táblán a férfi nagymesteri címmel is rendelkező, korábbi Európa-bajnok Hoang Thanh Trang játszik, a harmadik táblára Terbe Julianna, a negyedikre Papp Petra van nevezve, míg a tartalékjátékos Lázárné Vajda Szidónia. A sakkban, mivel jóval kevesebb nő játszik, mint férfi, és a Polgár-nővérek feltűnéséig nem is volt jellemző, hogy nők mérkőzzenek meg férfiakkal, külön női nagymesteri és női mesteri címeket lehet szerezni, amelyekhez alacsonyabb értékszám elérése is elég. Polgár Judit szerint ez az egész idejétmúlt, mostanra már teljesen elfogadott, hogy nők és férfiak azonos mezőnyben játsszanak, ezért a női címek eltörlésére szólított fel pár nappal ezelőtt, mivel jelenleg egy női nagymesteri cím valóban kevesebbet ér, mint egy férfi nagymesteri cím, és ez erősíti azt a sztereotípiát, hogy a nők gyengébben sakkoznak, mint a férfiak.

Nekünk mindenesetre most ezzel nem kell foglalkoznunk, nincs más dolgunk, mint kimenni a BOK csarnokba, ahol minden nap 15 órakor kezdődik a verseny egészen szeptember 22-éig (17-én pihenőnap lesz). Az eredményeket és párosításokat ezen az oldalon lehet megnézni, fotók a Magyar Sakkszövetség Facebook-oldalára kerülnek fel, az élő közvetítést, illetve az interjúkat a Magyar Sakkszövetség Videa-csatornáján lehet megnézni, a verseny hivatalos oldala pedig ez.

Címkék: sakk, sakkolimpia