Polyánszky Zoltán lett a magyar sakkszövetség új elnöke

Polyánszky Zoltán lett a magyar sakkszövetség új elnöke

Templomos lovagok sakkoznak egy 1283-as, ma a spanyolországi El Escorial kolostor könyvtárában őrzött krónikában (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Polyánszky Zoltánt választották a sakkszövetseg új elnökévé, miután 87 leadott szavazatból 54-33 arányban nyert Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TE) rektora ellen.

Mindketten „beugró” jelöltek voltak. Sterbenz Tamás szerdán jelentette be, hogy elvállalja a jelölést, ahogy Polyánszky is ugyanaznap döntött így, miután a csapatának addigi elnökjelöltje, Varga Gábor egy Facebook-posztban mondott le a jelöltségről. Polyánszky Varga alelnök-jelöltje volt korábban, míg Sterbenz Tamás az eddigi elnökség tagja volt, és számított volna elnökségi tagként Szabó Lászlóra a továbbiakban is, aki a közgyűlésen jelentette be, hogy attól a jelöléstől is eláll.

A kormánypárti sajtó még péntek este is megpróbálta Varga Gábort Czeglédy Csaba, azaz Gyurcsány Ferenc emberének beállítani, Polyánszky Zoltánt pedig megpróbálta ezzel összemosni, annak ellenére, hogy Polyánszky a Fidesz-kormányok alatt volt a Miniszterelnökségen főosztályvezető.

Az elnökválasztás után Sterbenz csapatának tagjai sorban jelentették be, hogy lemondanak a jelöltségekről, majd elhagyták a termet.

Megválasztása után Polyánszky az MTI-nek arról beszélt, örül a győzelmének, de annak nem, hogy meglehetősen feszült körülmények között született meg a döntés. A közgyűlés félórás késessel kezdődött el, mert már arról vita alakult ki, hogy automatikusan a korábbi elnök, Szabó László legyen a levezető elnök, vagy ahhoz a közgyűlés jóváhagyása is szükséges. A távirati iroda beszámolója szerint az új elnök a legfontosabb feladatai között említette meg, hogy a sakkszövetség haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel a budapesti sakkolimpia megrendezésével kapcsolatban, és induljon párbeszéd a válogatott játékosokkal is.