Facebook-posztban üzente meg a Magyar Sakkszövetség elnökjelöltje, hogy visszalép a jelöltségtől

Facebook-posztban üzente meg a Magyar Sakkszövetség elnökjelöltje, hogy visszalép a jelöltségtől

Fotó: Unsplash/Randy Fath

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az elmúlt napokban olyan nemtelen háttértámadás ért az elnökjelöltségem miatt, amelyet a küzdelem erkölcsileg elfogadhatatlan formájának tartok, és amelynek a családomat semmilyen körülmények között nem kívánom a továbbiakban kitenni. Ezért úgy döntöttem, hogy visszalépek az elnökjelöltségtől” – írja Varga Gábor jogász, cégvezető a Facebook-oldalán. Jelen pillanatban, három nappal az elnökválasztás előtt, még azt sem tudni, hogy van-e egyáltalán hivatalos jelölt az elnöki székre, a Magyar Sakkszövetség Jelölő és Mandátumvizsgáló Bizottsága ugyanis ma este 20 óráig várta a hivatalos jelölések beérkezését, ám az azóta eltelt időben nem publikálták, hogy végül kié érkezett be.

Varga Gábor eddigi alelnökjelöltje, a 47 éves Polyánszky Zoltán, a Miniszterelnökség politikai tanácsadója a poszt szerint vállalta az elnökjelöltséget, míg az új alelnökjelölt Flumbort András ügyvéd lett, aki korábban még elnökjelölt is volt, és huzamosabb ideig volt a Sakkszövetség elnökségi tagja. Polyánszky Zoltánt még Varga Gábor mutatta be, mint csapatának egyik tagját, aki egyúttal az olimpiai szervezőbizottság elnöke is.

A jelenlegi elnök, Szabó László esetében sem egyértelmű, hogy újraindul-e az elnökségért. A vele másfél héttel ezelőtt készült, a Nemzeti Sport online oldalán megjelent interjúban nem tette egyértelművé, hogy indul-e az újrázásért. Sakkberkekből származó több forrásunk szerint a jelenlegi elnök tart attól, hogy Magyarországnak hiába sikerült elnyernie a 2024-es olimpia rendezési jogát, mégis földomlásszerű vereséget szenvedne indulás esetén. Az biztos, hogy az elnök a sakkozók és a széles közvélemény körében is jelentős presztízsveszteséget szenvedett amiatt, hogy Rapport Richárd országot váltott, és román színekben versenyez. Az sem ad okot a büszkeségre, hogy a négy évvel ezelőtt megválasztott elnökség több tagja is (köztük az ellenjelölt csapatában megtalálható Font Gusztáv állatorvos, a világ valaha volt legjobb női sakkozójának, Polgár Juditnak férje) lemondott a négy éves periódus alatt.

A Sakkszövetség közgyűlését március 11-én, szombaton tartják 10 órától tartják.