Hihetetlen görögveréssel búcsúztatták Dzsudzsákot

Hihetetlen görögveréssel búcsúztatták Dzsudzsákot

2014, Bukarest. 2016, Lyon. A szurkolók búcsúznak Dzsudzsák Balázstól 2022. november 20-án a Puskás Arénában. A Debrecen legendája 109. alkalommal utoljára, a görögök ellen öltötte magára a címeres mezt (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök este döntetlent játszott a magyar válogatott Luxemburgban, vasárnap Görögország ellen javíthatott, immár hazai pályán. Ez is felkészülési mérkőzés, de nem az ellenfél miatt lesz emlékezetes, hanem úgy, mint Dzsudzsák Balázs búcsúmérkőzése. A jelenleg harmincöt éves, Nyírlugosról indult középpályás ezzel magyar válogatottsági rekordot is dönt: eddig senki sem húzta magára 109 alkalommal a címeres mezt. És még egy ideig nem is fogja: a 108 válogatottságot begyűjtő Király Gáborral három éve visszavonult)

A Puskás Arénában jóval hidegebb volt, mint két napja a Stade de Luxembourgban: alig egy fokot mértek a hőmérők, amikor a két csapat kifutott a gyepre a himnuszokhoz.

Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke búcsúztatta Dzsudzsákot – nem tudom, kell-e keresni jelzést abban, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnök nem ért rá a legtöbb válogatottsággal rendelkező magyar labdarúgóval való nyilvános kézfogásra. A B-közép viszont egy nagy molinóval készült: „2014 Bukarest, 2016 Lyon: köszönjük az életre szóló gólörömöket!” (A román fővárosban Dzsudzsák egyenlített szabadrúgásból a végül döntetlenre végződő találkozón, Lyonban pedig két gólt is rúgott Portugáliának az EB-csoportkörének utolsó találkozóján, és a 3–3-as végeredmény a magyar csoportgyőzelmet jelentette.)

A tizenötödik percben az első valamirevaló támadásunkból gól született: a korábbi fejsérülése miatt maszkban játszó Sallai Roland egyedül maradt a tizenhatoson belül egy gyönyörű magyar összjáték után, és higgadtan beküldte a labdát a jobb alsó sarokba. A játékos maszk nélkül ünnepelt, aztán visszarakta – nem lehet túl kényelmes egy kemény keretet viselni az arcodon.

Túlzás lenne azt mondani, hogy a vendégcsapat nagy szurkolótáborral érkezett: a nekik fenntartott szektorban öt görög zászlót és tíz embert számoltam meg. A huszonnyolcadik percben a közönség nagy örömére Dzsudzsák is rászúrta nagyjából harminc méterről, a görög kapus, Alexandrosz Paszhalakisz elvetődve védett. Harminckét perc telt el a meccsből, amikor Dibusznak is akadt némi dolga: senkitől sem zavartatva lehúzott egy beívelt labdát. Hat perccel a félidő vége előtt Dzsudzsák beadásából majdnem megszületett a második gól, ám a kapus védeni tudta Sallai közeli kapáslövését.

A második félidő is a búcsúzó debreceni középpályás lövésével kezdődött, de abban nem volt elég erő, a kapus könnyen védett. Válaszul volt egy görög helyzet is, ám Macurasz lövése kicsivel a felső léc fölött suhant el. Az ötvenkettedik percben ért véget a korábbi csapatkapitány válogatottbeli pályafutása: Marco Rossi beküldte helyette Ádám Martint. Dzsudzsák átadta a kapitányi szalagot Szoboszlainak, majd a pálya kispaddal ellentétes oldalán távozott, hogy aztán gyakorlatilag körbejárva a fél stadiont fogadja a szurkolók tapsát. Balázs egyébként a válogatottbeli pályafutása alatt tíz kapitányt ért meg, és összesen huszonegy gólt szerzett.

A második félidő eleje jóval unalmasabbra sikeredett az elsőnél. A két ország közötti örökmérleg egyébként a vendégeknek kedvez: a 21 eddigi mérkőzés alatt 5 magyar győzelemre, hat döntetlen és tíz vereség jut. A gólkülönbség viszont a mienk: 35–32 ide. A hetvenharmadik perc végén majdnem meglett Ádám Martin első gólja a válogatottban: szép hazai támadás végén a tizenhatoson éppen csak kívülről rászúrta, a vendégkapus nagyot védett. Előtte pár pillanattal újabb újoncot is avattunk: a korábbi válogatott és edző Dárdai Pál után ifjabb Dárdai Pál is pályára léphetett, így különleges család az övék: apa és fia is játszott a nemzeti tizenegyben.

A hetvenkilencedik percben a görögök megkapták azt, ami előtte nem járt Szoboszlainak: az olasz játékvezető befújt egy tizenegyest (tegyük hozzá, hogy Styles tényleg belerúgott Bakaszetaszba. Dibusz nem találta el a sarkot, a büntetőt a sértett könyörtelenül bevágta.

A végén még befutott egy szurkoló, és Dibuszt Szappanos váltotta, de a csodát a Szoboszlai helyére a hosszabbításban beálló Kalmár Zsolt hozta el: egy szabadrúgást 17 méterről bevágott a görög kapuba, 2-1 ide!

Barátságos mérkőzés
Budapest, Puskás Aréna, 50 983 néző

Magyarország–Görögország: 2–1 (1–0)
Gól: Sallai 15., Kalmár 93., ill. Bakasetas 81. – 11-esből)

Magyarország: Dibusz (Szappanos, 92.) –  Botka (Lang, 71.), Orbán, Szalai A. –  Fiola, Nagy Á., Styles, Kerkez (Nagy Zs., 52.) – Dzsudzsák (Ádám, 52.), Sallai (Dárdai, 71.), Szoboszlai (Kalmár, 92.)

Görögország: Paszhalakisz – Rota, Hacidiakosz, Recosz, Jannulisz (Kirjakopulosz, 68.) – Bakaszetasz, Kurbelisz (Papanikolau, 86.), Buhalakisz (Hacijovanisz, 68.) – Maszurasz (Duvikasz, 86.), Joannidisz (Funtasz, 60.), Mantalosz

– Ezt kértem a fiúktól a meccs előtt, ez nem rólam, ez nem személyekről, hanem a magyar válogatottról, a szurkolókról és Magyarországról szólt – mondta a találkozót követően Dzsudzsák Balázs a Puskás Arénában. „Köszönöm a szüleimnek, a csapatnak, minden egyes edzőmnek, minden embernek, aki hozzájárult és tett azért, hogy 109-szer a világ három legszebb színét magamra ölthessem, a világ legszebb stadionjában búcsúzhassak, és a világ legjobb szurkolói előtt mondhassam, köszönöm...” – fűzte hozzá a debreceni futballista.

Dzsudzsák Balázs az utódjának, a kapitányi karszalagot a válogatottól szintén nemrég visszavonuló Szalai Ádámtól átvevő Szoboszlai Dominiknak azt üzente: „Ez a csapat többről szól, mint egy személyről, óriási a felelősség, itt egy országot kell képviselni mindhalálig.”