Zöld sakkolimpia lesz itthon, a lehető legkevesebb papírral és műanyaggal

Zöld sakkolimpia lesz itthon, a lehető legkevesebb papírral és műanyaggal

Kapás Róbert, a Magyar Sakkszövetség főtitkára (Fotó: Kapás Gergő)

December 6-án boldogan tájékoztatta a honi közvéleményt a Magyar Sakkszövetség stábja, hogy sikerült elnyerni a 2024-ben megrendezendő sakkolimpia rendezési jogát, így a beharangozó szerint a világ ötödik legnagyobb résztvevői létszámú sporteseményének a magyar főváros adhat majd otthont. A Nemzetközi Sakkszövetség (Fédération Internationale des Échecs, rövidítve: FIDE) online szavazott a magyar pályázatról, melyet Szabó László sakkszövetségi és paralimpiai elnök prezentált. A pályázatot támogatta Polgár Judit, a valaha volt legerősebb női sakkozó, Portisch Lajos a Nemzet Sportolója, csakúgy, mint Karácsony Gergely főpolgármester, Fürjes Balázs államtitkár, illetve Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, valamint Schmitt Pál volt köztársasági elnök is.

A nemzetközi kongresszus 110 igen és 1 tartózkodás mellett szavazta meg a pályázatot. A verseny a tervek szerint 2024. szeptember 10-től 23-ig tartana a felújítás alatt álló Hungexpo területén belül. Ebből az alkalomból beszélgettünk Kapás Róberttel, a Magyar Sakkszövetség főtitkárával.

Hány másik pályázatot sikerült a magyarnak maga mögé utasítania?
– Több ország sakkszövetsége kacérkodott a gondolattal, hogy induljon, én magam négy országról tudok Magyarországon kívül. Mivel mi már tavaly szeptemberben bejelentettük a rendezési szándékot, és látták, hogy milyen erős, a kormányzat által is támogatott pályázattal készülünk, végül elálltak a szándékuktól. Rajtunk kívül csak Argentína nyújtott be pályázatot, de nem tudták határidőre mellékelni a rendezéshez szükséges kormánygaranciát, noha lett volna esélyük azt utólag is benyújtani. Szerintem ők is látták, hogy a mi pályázatunk most nagyon erős. Egy világverseny megszervezéséért folytatott verseny nem olyan, mint egy sportverseny, kevés kivételtől eltekintve az a szokás, hogy az indulók közül csak egy ér célba, ezüstérmet nem osztanak. Itt diplomáciáról van szó, nem veszi ki jól magát egy vereség, ezért aki úgy látja, hogy nem esélyes, általában visszalép vagy el se indul.

Mennyibe fog kerülni a magyar államnak ez a verseny, ki biztosítja a forrásokat?
– Hatmilliárd forint szerepel a költségvetésben. A sakkolimpia nagyrészt állami finanszírozásból valósul meg, de egy ilyen ügy mögé komoly szponzorok is be fognak állni.

Hol lesz a verseny, hol lesznek a szállások?
– A Hungexpo szolgál majd a versenyek és a kongresszus helyszínéül, a felújítási munkálatokkal várhatóan 2021 tavaszán végeznek. Három-négy szállodában szeretnénk elhelyezni a vendégeket a Hungexpo négy kilométeres körzetében, illetve Duna-parti öt csillagos szállodákban. A legtávolabbi is hét kilométeren belül lesz. A Hungexpo területén működő Expo Hotel is négycsillagos szálló.

Lesz-e kiépített kerékpárút a szállások és a rendezvény között? A prezentációban az áll, hogy annyira zöld lesz a sakkolimpia, amennyire csak lehet, a résztvevők a szállásokról vagy elektromos autókban, vagy kerékpáron tudnak majd eljutni a helyszínre.
– Ez nem a mi hatáskörünk, ez fővárosé, de kezdeményezni fogjuk a megbeszéléseket ez ügyben. Biztosítani szeretnénk a lehetőséget. Egyelőre csak a rendezés jogát nyertük el, a további részletek kidolgozás alatt állnak, ezt akadályozza, hogy a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi és a Magyar Sakkszövetség elnökeinek találkozója is halasztásra került. Terveink azért már vannak. (A Hungexpo területének megközelíthetősége érdekében Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója többek között a Pillangó utcai metrómegállótól induló mozgójárdás alagút építését illetve a leendő ferihegyi gyorsvasút vonalán Hungexpo-megálló létesítését is javasolta – a szerk.)

Mennyire lesz zöld a sakkolimpia? A pályázatban teljesen papír- és műanyagmentességet ígérnek.
– Keressük a környezetbarát megoldásokat. Kerüljük a papír használatát, minden digitálisan fog menni, ami csak mehet, ám a papírt nem lehet teljesen kiküszöbölni, a játékosok is papírra jegyzik le a lépéseiket. Azt ígérhetem, hogy a lehető legkevesebb papírt és műanyagot fogjuk használni, és ahol nem lehet a használatukat kivédeni, ott elő fogjuk segíteni az újrahasznosítást. Teljes szelektív gyűjtéssel készülünk, továbbá nem lesznek eldobható műanyagpalackok, semmi más fölösleges hulladék.

Milyen egyéb újításokkal készülnek? Mit jelent az, hogy 5G olimpia?
– A technológiai fejlődést nem tudjuk pontosan előre jelezni, ám a terveink szerint az aktuális világszínvonalat fogjuk képviselni. Az 5G technológia is gőzerővel fejlődik. Magyarország 2019 óta teszteli, világviszonylatban is elég jól állunk vele. Nem tudjuk, hogy addigra lesz-e már országos 5G lefedettség, de célunk, hogy a Hungexpon az legyen. Szükség is lesz rá, mert komoly mennyiségű adatforgalmat fog generálni az esemény, ha élőben közvetítünk 700-800 meccset, és eközben tudósítanak, streamelnek a helyszínről több országban is. A terveink szerint a verseny az A pavilonban lesz, ott le fogunk választani több külön sajtószobát. A FIDE kongresszusa a C pavilonba van tervezve.

Hány résztvevőt várnak? Mekkora lesz a szervezői stáb?
– A sakkolimpia résztvevői számában az ötödik legnagyobb világesemény, legalább 1700 résztvevőre számítunk. Ez kapitányokkal, szervezőkkel, sajtóval, a FIDE kongresszus résztvevőivel, meghívott vendégekkel együtt összesen 3000-3500 résztvevőt jelenthet, a nézőkről már nem is beszélve. A stáb jelen állás szerint 300 fő körül várható, ebből 160 lesz a versenybírók száma, és várunk legalább 50 fiatal, nyelveket beszélő önkéntest is. A többi a biztonsági és technikai személyzet.

Mit remélnek, hányadik helyeket sikerül majd megszerezni?
– A terv az, hogy a legerősebb csapatainkkal tudjunk kiállni, a két első csapatunk számára ez egyaránt az 1-6. hely valamelyikének megszerzését jelenti. A rendező ország három csapatot indíthat nemenként, és mi még egy parasakk csapatot is szeretnénk engedélyeztetni a FIDE-nél. Ez azt is jelenti, hogy több felcseperedő ifinknek hatalmas motivációt jelenthet, hogy a sakkolimpián játszhatnak. A második-harmadik csapatokba terveink szerint 2500 élőpont alatti férfi illetve 2150 élőpont alatti női játékos attól még nem kerülhet be. Ezt kell elérnie az ifijeinknek. Karácsonyi Kata illetve Gaál Zsóka már most 2100 körüli élővel bírnak, 3,5 év múlva pedig akár az első csapatba is bekerülhetnek.

Van-e már szövetségi kapitány 2024-re?
– A női kapitányunk Papp Gábor, akinek hozzáértését, elkötelezettségét, aktivitását látva valószínűsítem, hogy meg fog maradni 2024-re is. A férfi kapitány személye jelenleg kérdéses. Eredetileg az volt az elképzelés, hogy külföldi kapitánya lesz a magyar csapatnak, ami a vajdasági magyar Márkus Róbert személyében meg is valósult. Az ő lemondása óta viszont nincs kapitánya a férficsapatnak, de mivel világesemény sincs kilátásban a közeljövőben, nem kapkodja el az elnökség a kiválasztást. Biztos vagyok abban, hogy mire kiderül, hogy mikor lesz legközelebb offline világesemény, amin a magyar válogatott indulhat, ez a kérdés is megoldódik.