Rácz András: Nemzeti szempontból ez a külpolitika tragédia

Rácz András: Nemzeti szempontból ez a külpolitika tragédia

Rácz András Oroszország-szakértő (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt források alapján nem lehet megmondani, hogy Orbán Viktor kormánya miért folytat a Nyugattól való elszigetelődést eredményező oroszbarát politikát, annak ugyanis semmilyen haszna nem látszik. Az abból eredő károk viszont igen, és azok beláthatatlanul súlyosak, amelyeket legalább 10 év lesz majd helyrehozni. Ilyen kár az ország elleni teljes bizalomvesztés és az uniós források jelentős részének elvesztése – erről is beszélt Rácz András Oroszország-szakértő Kompország című műsorunkban.

A szakértő jelenleg nem látja a háború végét. Szerinte az orosz hadsereg már nem képes hadászati áttörést elérni, azok a felszerelések, amelyek ehhez szükségesek és a háború elején még megvoltak, már nincsenek meg. A siklóbombák, a tüzérség és a nagy létszámú gyalogság kombinációja arra elég, hogy óriási vérveszteségek árán nagyon lassan, de folyamatosan menjenek előre.

Szavai szerint nem igaz, hogy Amerika dróton rángatja Ukrajnát, nem szabad lebecsülni az ukránok önállóságát, ők meglepően önjárók. Emlékeztetett arra, hogy amikor a háború elején az orosz vezetés likvidálni akarta az orosz elnököt, az amerikaiak felajánlották, hogy kimenekítik Zelenszkijt, ám ő azt üzente, hogy lőszerre van szüksége, nem fuvarra. Azzal, hogy Zelenszkij nem menekült el, példát mutatott a társadalomnak és kulcsszerepe volt abban, hogy Ukrajna a háború első napjaiban nem omlott össze.

• Fenyegette-e Magyarországot a háború kiterjedése, amikor a kormány ezzel kampányolt?
• Fordulópontot hozhat-e a háborúban Ukrajna Oroszország területén indított offenzívája?
• Mi lehet a magyarázata Orbán Viktor Nyugattól elszigetelődő és oroszbarát politikájának?
• Milyen jelekből jósolta meg szinte mindenki előtt, hogy Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát?
• Zajlott-e népirtás az ukrán területeken az oroszok kárára? És fordítva?
• Haszna vagy inkább kára volt Orbán békemissziójának?