Újragondolja Németország az atomerőműveinek bezárását

Újragondolja Németország az atomerőműveinek bezárását

Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje nyilatkozik a sajtó képviselőinek a párt berlini központjában 2021. szeptember 27-én, egy nappal a német szövetségi parlamenti választások után (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német kormány mérlegelheti annak lehetőségét, hogy a tervekkel ellentétben mégse állítsa le az ország utolsó három atomerőművét az év végén – mondta pénteken Olaf Scholz kancellár. A visszakozás oka, hogy egyre erősebbek a félelmek azzal kapcsolatban, hogy télen nem lesz orosz földgáz, így mindenki igyekszik alternatív források felé fordulni – írja szemléjében a Portfolio a Bloomberg híradása alapján.

Megbíztuk a gazdasági minisztert, hogy készítsen egy tervet a legrosszabb forgatókönyv esetére. Várjuk meg, mi lesz abban – mondta Scholz pénteken arra a kérdésre, hogy felülvizsgálhatják-e az atomerőművek leállítására vonatkozó tervet. Robert Habeck miniszter dolgozik a stresszteszten, a korábbi megállapítás az volt, hogy elegendő energiaforrása van Németországnak, nincs szükség az atomenergiára, azonban az orosz szállítások veszélybe kerülésével ez könnyen megváltozhat.

Kormánypárti nyilatkozatok szerint akár komoly vitákhoz is vezethet a kérdés, de elképzelhető kompromisszum. A Zöldek például feladhatják az atomenergia-ellenességüket, ha cserébe az FDP beleegyezik, hogy sebességhatárt szabjanak meg a német autópályákon.