„Csak napjaink, vagy óráink vannak hátra”

„Csak napjaink, vagy óráink vannak hátra”

Mariupoli műholdfelvételek (Fotó: Maxar Technologies)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Azovsztal ukrán védői nem adják meg magukat, de könnyen lehet, hogy csak napjaik, vagy óráik vannak hátra. Hatalmas, tízszeres túlerőben vannak az oroszok földön, tűzerőben, levegőben, tankokban, felszerelésben – mondja egy többek között a BBC-nek is eljuttatott videóüzenetben Szergej Volina tengerészgyalogos parancsnok.

Volina közlése szerint az Azovsztal gyárban – ami Európa legnagyobb acélipari üzeme – katonák mellett sok nő és gyermek is rejtőzködik, az ő kimentésükhöz a parancsnok a nemzetközi erők segítségét kéri. A civilek mellett elmondása szerint legalább félezer sérült katona van a gyárban.

Az orosz sereg eddig két ultimátumot adott a város védőinek, de ők továbbra is kitartanak. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes Facebookon szerda reggel jelentette be, hogy előzetes megállapodást kötöttek az orosz féllel arról, hogy délután 2-től megkezdődhet a nők, gyerekek és idősek kimentése a városból. Verescsuk tájékoztatása szerint az evakuálás a Mariupol–Manhush–Bergyanszk–Tokmak–Orehov–Zaporizzsje útvonalon zajlik majd, de a rendkívül nehéz helyzet miatt elképzelhető, hogy lesznek változások a tervekhez képest.