Igazságosabb és testvériesebb világot!

Igazságosabb és testvériesebb világot!

Az egyházi iskolák tanárai által szervezett „tanárballagás” 2022. november 8-án (Fotó: R. Kiss Kornélia/Magyar Hang)

A fenti címmel még 1996-ban írt körlevelet a Magyar Katolikus Püspöki Kar „a hívekhez és minden jóakaratú emberhez”, mégpedig „a magyar társadalomról”. A rendszerváltozás után kialakult állapotokat elemezték sokoldalúan, 112 pontban. Mindjárt a 4. pontban szomorúan állapítják meg, hogy a változások eredményeképpen „nem jött létre valódi társadalmi összefogás az ország hosszú távú érdekeinek figyelembevételével.” A lengyel pápát idézik, aki keményen küzdött a kommunista rezsim ellen: „A társadalmi tanítás meghirdetése és terjesztése valóban hozzátartozik az egyház evangelizációs küldetéséhez, és része a keresztény üzenetnek, mivel feltárja ennek konkrét követelményeit a társadalmi életben, a mindennapi munkát és az igazságosságért folytatott harcot pedig a Megváltó Krisztusról való tanúságtétel részévé teszi. Ugyanakkor az egység és a béke forrása is azokban a konfliktusokban, amelyek gazdasági és társadalmi téren elkerülhetetlenül felmerülnek.”

Szent II. János Pálnak nemcsak az egész tanítása, hanem az élete is példamutató a mostani magyar viszonyaink között. A lengyel pápa azért is lehetett világformáló személyiség, mert – és ez a körlevélben is hangsúlyos – példát tudott mutatni hívők és nem hívő „jóakaratú emberek” összefogására e földi világ, e világi társadalom jobbításáért. A pápa (és a körlevél is) sokszorosan hangsúlyozza a hívők felelősségét a politikai-közéleti viszonyokért. Püspökkarunk 27 évvel ezelőtti elemzése ma is helytálló következtetésekkel van tele. Kérdés: kik hallják meg a tanítást? A válasz: momentán a „Tanárballagás 2.0” rendezvény szervezői például biztosan meghallották. Az 1.0 is méltóságteljes, őszinte keresztény felelősségvállalástól átitatott cselekedet volt, és igazán nem lehet megvádolni a ballagókat azzal, hogy hebehurgyán ugrabugrálnának. Több mint egy év elteltével emlékeztetnek rá, hogy az akkori kormányígéretekből nem valósult meg semmi, ami előremutató lenne. Megvalósult viszont minden, ami tovább ronthatta a közoktatás és benne a magyar tanártársadalom állapotait.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/47. számában találja. Vegye meg november 30-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!