Több száz rabszolga holttestét rejtik a hajóroncsok

Több száz rabszolga holttestét rejtik a hajóroncsok

Egy rabszolgahajó hatékony rakodását illusztráló brit tervrajz (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Bahamai Tengerészeti Múzeum és egy hajóroncsok után kutató cég, az Allen Exploration közzétette, hogy a karibi térségben elsüllyedt rabszolgahajók közül többnek is megtalálták a roncsait. Minthogy egy viharban semmi esélyük nem volt a hajó mélyére láncolt embereknek kimenekülni, nagyon valószínű, hogy a hajóroncsok több száz holttestet rejtenek. A Bahamák történelme elválaszthatatlan a rabszolga-kereskedelemtől, hiszen a mostani lakók nagy többsége a hajdani rabszolgák leszármazottja. A roncsok egy részének azonosították a helyét, de eddig nem kezdték feltárni őket. „E roncsok nem csupán történelmi fontossággal bírnak, de e szörnyű kereskedelem fizikai tanúiként a rabszolgahajókon uralkodó, régészetileg kevéssé kutatott körülményekről is információval szolgálhatnak” – nyilatkozta Carl Allen, az Allen Exploration igazgatója.

14 olyan hajó roncsait azonosították a tenger alatti régészek a Bahamák partjainál, amelyek rabszolgákat szállítottak Afrikából az Újvilágba, illetve a karibi ültetvények között. A roncsok több száz évnyi történelmet fognak át.

400 rabszolga volt a legnagyobb elsüllyedt hajó, a Peter Mowell szkúner fedélzetén (vagy inkább rakterében), amely 1860-ban, vagyis a rabszolgaimport legutolsó időszakában járt szerencsétlenül. 

596 elsüllyedt rabszolgahajót jegyeztek fel a Bahamák térségében az évszázadok során, a legrégebbit 1657-ben nyelték el a hullámok. 

340 évek keresztül zajlott a transzatlanti rabszolga-kereskedelem, hiszen 1526-ban érkezett meg az első elrabolt feketéket szállító hajó, és 1866-ban, az amerikai polgárháború után állították le a szállítást.

12,5 millió afrikai embert raboltak el Afrikából és zsúfolták őket teherhajókba az évszázadok során. De csak 10,7 millióan érkeztek meg élve Amerikába. A többiek meghaltak az utazás során.

10 százalékos volt az átlagos éves halálozás a kubai rabszolgák körében. Vagyis hatalmas volt a kereslet újabb kényszermunkásokra.

90 százaléka a mai bahamaiaknak a rabszolgák leszármazottja. Sokan attól a 128 sikeresen fellázadt embertől származnak, akik 1841-ben átvették a hatalmat a Creole hajó felett, és az akkor már a rabszolgaságot eltörlő Bahamákra hajóztak, ahol elnyerték a szabadságukat.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/12. számában jelent meg március 22-én.