Hadházy Ákos beszélt Magyar Péterrel a Diákhitel Központ szerződéseiről

Hadházy Ákos beszélt Magyar Péterrel a Diákhitel Központ szerződéseiről

Magyar Péter (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétvégén sikerült beszélnem Magyar Péterrel az általa aláírt szerződésekről (meg sok minden másról) – közölte Hadházy Ákos független országgygűlési képviselő hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében. 

Az előzményeket felevenítve Hadházy Ákos azt írta, hogy a múlt héten meglepődött a reakciókon, miután beszámolt arról, hogy a Diákhitel Központ szúrópróbaszerűen kikért szerződései között nem csak a Balásy-birodalom megrendelései a durván túlárazottak és feleslegesek. „A hozzászólások sokszor lehangolóak voltak, de annak mindenképpen örülök, hogy Magyar Péter kész volt beszélni ezekről is. Megbeszéltük, miben értünk egyet és miben nem. Abban maradtunk, hogy június 9-ig mindenki foglalkozik a maga dolgaival, utána majd folytatjuk az eszmecserét – az általa aláírt szerződésekről is” – tette hozzá. Azt írta, több általa látott szerződés is gyanút keletett, még ha nem is voltak olyan nagy összegűek, összességében százmilliós nagyságrednet azért kitette. „A többségét megkérdőjelezhető árú és hasznú tanulmányokra és képzésekre kötötték” – írta.

Hadházy szerint Magyar Péter egyetértett abban, hogy az állami cégeknél a médiavásárlási és hirdetési gyakorlat mind hatékonysági, mind árazási szempontból sokszor vitatható. „A konkrét megrendelésre nem emlékezett, azt mondta mindig három ajánlatot tettek az asztalára, bizonyára a többi kedvezőtlenebb volt. Hozzátette, hogy mind a megrendeléseket, mind a teljesítésigazolásokat a jogi igazgató, a kommunikációs igazgató aláírása után látta el kézjegyével, illetőleg többször előfordult, hogy bizonyos megrendeléseket, teljesítésigazolásokat nem fogadott el. Elmondása szerint egyebek mellett az ilyen szerződések miatt is távozott – saját kérésére, a felügyelő miniszter és Rogán Antal rosszallása ellenére – a Diákhitel Központtól a 2022-es választások előtt. Jelenleg teljesen mellékes, hogy erről én mit gondolok, ezt majd megítélik a választók” – fogalmazott bejegyzésében Hadházy.

A politikus hozzátette, hogy „a Balásy-féle kommunikációs szerződések részletes adataiból egyértelműen látszik, Magyar Péter próbálta csökkenteni a propagandakiadásokat. Például másodszorra már nem írta alá a TV2 csoporttól addig minden évben megrendelt, teljesen fölösleges kampányt, amelynek hirdetései éjszaka mentek az alig nézett fiókcsatornákon (pl. Jockey TV), és amit az elődje mindig aláírt, majd az utódja ismét megrendelt. (...) Független médiában ugyan (a HVG tematikus kiadványán kívül) nem hirdetett (elmondása szerint, ilyen médiumoknak még csak nem is nyilatkozhattak az állami cégek vezetői), de a második évtől igyekezett nagyobb arányban a közösségi médiában elkölteni a hirdetésekre rendelkezésre álló pénzt, hogy sokkal inkább elérje a Diákhitel Központ célcsoportját, és minél kevesebb hirdetési pénzt kelljen költeni a NER médiájában.”

Hadházy megerősítette, hogy tudja, sokakban felmerült, hogy miért kellett ezzel foglalkozni, „de az igazságnál nincs erősebb fegyver. Az elhallgatás is apró repedéseket okoz a morális páncélunkon, ezeket pedig kihasználhatja a propaganda. A beszélgetés létrejöttét önmagában eredménynek érzem, de azért el kell mondanom, hogy maradtak köztünk nézetkülönbségek. Ezekre azonban majd később visszatérünk. Most mindenkinek van más dolga, nekem például Zuglóban kell befejeznem a 2021-ben elkezdett munkát” – írta.

Magyar Péter reagált is Hadházy bejegyzésére, hozzászólásban. Megköszönte a találkozót, hozzátéve, hogy a konkrét szereződést és annak árazását 4 év távlatából fejből nem tudja véleményezni, de amint az országjárás során minden megyébe sikerült eljutnia, kész akár közösen is megtekinteni a dokumentumokat és a háttéranyagokat (többi árajánlat, a teljesítés pontos részletei, stb.). Arra felhívta a figyelmet, hogy „2021-ben volt az elhíresült KEHI vizsgálat a Diákhitel Központnál, melynek során mindent (tényleg mindent) elkövettek a nyomozók, hogy találjanak rám nézve terhelő információkat, szerződéseket, de még ők sem jártak sikerrel. Köszönöm, hogy korrektül leírja a bejegyzése második felében, hogy igyekeztem az adófizetői pénzeket minél hatékonyabban elkölteni és csökkenteni a NER médiában a hirdetési és kommunikációs költéseket (eltérően az elődömtől és az utódomtól)” – írta.