Meghátrált a XII. kerületi iskolát megszerezni kívánó egyetem

Meghátrált a XII. kerületi iskolát megszerezni kívánó egyetem

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) sajtótájékoztatót tart a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumban tett látogatásáról a német nemzetiségi nyelv és irodalom érettségi vizsga napján, 2020. május 11-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszalépett a Gábor Dénes Egyetem pénteken az általuk kiszemelt XII. kerületi iskola átvételétől.

Kifejezett felháborodást váltott ki nemrég a szülők körében, hogy a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumot a Gábor Dénes Egyetem venné át, és felmenő rendszerben fizetőssé tenné az oktatást az intézményben. A szülőknek ebben az esetben csak véleményezési joga van, az átadásról a fenntartó Belügyminisztérium dönt, azonban már a XII. kerület önkormányzata és a kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat is jelezte, hogy nem támogatja az átvételt. Némi meglepetésre pénteken közzétett nyílt levelében a Gábor Dénes Egyetem bejelentette, hogy visszalép. Az egyetem szerint „az elmúlt egy hétben a valós tényektől és szándékoktól jelentősen eltorzított, számos esetben valótlan információk és spekulációk jelentek meg a közösségi médiában, sajtóban és sajnos már a Tamásiban is”. A közlemény szerint mivel az iskola átvételével kapcsolatban „szakmai szintről tisztán politikai színtérre helyeződött a közbeszéd” és „értékrendünk középpontjában a diákok érdekei állnak”, úgy döntöttek, hogy visszalépnek a fenntartói jog átvételének szándékától.

Nemrég a katolikus egyház jelentkezett be a XIV. kerületi Jókai Mór Általános Iskoláért. Az iskola fenntartását az Esztergom–budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága venné át az államtól. Ehhez a szülők több mint felének támogatása szükséges, akik a Hvg.hu és a Magyar Hang információi szerint nem fogadták osztatlan lelkesedéssel az ötletet. A Hvg emlékeztetett: korábban sikertelenül próbált meg az ortodox egyház átvenni zuglói intézményeket, mert a szülők többsége nem támogatta a kezdeményezést.

Az elmúlt években évről évre egyre több állami fenntartású iskola és önkormányzati fenntartású óvoda került át más fenntartókhoz, elsősorban egyházakhoz. Mint a Magyar Hang nemrég az Oktatási Hivataltól kikért adatok alapján megírta: a 2022-23-as tanévben a nevelési-oktatási intézményekbe járó gyermekek csaknem negyede, 24,1 százaléka már nem állami vagy önkormányzati fenntartású intézményekbe járt, 17 százalékuk valamilyen egyházi fenntartású intézménybe.