Három éve emelkedik az állami helyett magánoktatásban tanuló gyerekek száma

Három éve emelkedik az állami helyett magánoktatásban tanuló gyerekek száma

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

Nőtt az elmúlt három évben a nem állami vagy egyházi iskolákba és óvodákba járó diákok száma. A 2022–23-as tanévben 91 ezer gyermek járt olyan intézménybe, amelyet alapítvány, más magánszereplő vagy nemzetiségi önkormányzat tartott fenn. Ez az összes óvodába és iskolába járó gyermek 7,1 százaléka volt. 

Egyre több szülő dönt úgy, hogy akár komoly anyagi áldozatok árán is „kimenekíti” gyermekét a közoktatásból – a Magyar Hang korábbi számában több szülő is beszámolt arról, hogy miért döntöttek így. Általában az elavultnak tartott oktatási módszerek és az elmúlt években egyre súlyosabbá váló pedagógushiány is szerepet játszik a döntésben, amelyet többségében budapesti szülők hoznak meg.

De nemcsak a hétköznapi tapasztalatok, hanem a statisztika is visszaigazolja, hogy növekszik a nem állami és nem is egyházi fenntartású iskolákba járó diákok száma. A Magyar Hang kikérte az Oktatási Hivataltól a köznevelési statisztika (KIR-STAT) adatait, hogy kiderüljön, milyen tendenciák jellemezték az iskolaválasztást az elmúlt három évben. Ez az időszak számos kihívás elé állította a közoktatást.

• Milyen iskolatípusban volt feltűnően nagy a növekedés?
• Kivonul-e az állam a gimnáziumi képzésből?
• Mennyien járnak egyházi intézményekbe?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 25-án megjelent, 2023/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: közoktatás