Elismerte az Orbán-kormány: a júliusi nyugdíjemelés késést jelent

Elismerte az Orbán-kormány: a júliusi nyugdíjemelés késést jelent

Fotó: Unsplash/Ignat Kushanrev

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban júniusra ígérte a kormány az évközbeni nyugdíjemelést, de most megerősítette, hogy júliusra csúszik ez át.

Komjáthi Imre (MSZP) még a parlament hétfői ülésén kérdezte a pénzügyminisztertől: miért tolta el a kormány egy hónappal az évközi nyugdíjemelést. Rámutatott: a kabinet a választások előtt azt ígérte, hogy a júniusban jön az infláció miatti nyugdíjemelés, de kiderült, hogy ez csak júliusban történik meg és mindez sok érintett kisnyugdíjasnak nehézséget okoz.

Tállai András államtitkár az MTI tudósítása alapján válaszában elismerte, hogy ez júniusra volt tervezve, de átcsúszik júliusra és elfogadja, hogy ez probléma. Ezzel együtt kiemelte, hogy a kormány teljesíti azt az ígéretét, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, azért a tervezettnél magasabb infláció miatt 3,9 százalékos évközi nyugdíjemelést hajt végre év elejétől visszamenőleg, illetve a 13. havi nyugdíjra vonatkozóan is.

Azt is jelezte, hogy a kormány szeptemberben ismét megvizsgálja a makrogazdasági adatokat és novemberben ismét dönt majd ebben a kérdésben. – Egyetlen forinttal nem maradunk adósai a nyugdíjasoknak – mondta. A képviselő nem fogadta el a választ.

A mostani 3,9 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés egyébként valószínűleg nem lesz elegendő, hiszen ez 8,9 százalékos idei átlagos nyugdíjemelést jelent, miközben a kormány is inkább 10 százalékos körüli éves átlagos pénzromlási ütemmel számol. Elemzők szerint akár az 1 százalékpontot  meghaladó további, novemberi évközbeni nyugdíjemelésre is lehet számítani.