Statárium

Statárium

Justin Roiland, a Rick és Morty alkotója (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem vádolják már zaklatással a Rick és Morty alkotóját, Justin Roilandot. Elegendő bizonyíték hiányában az ügyészség ejtette a vádakat.

Csakhogy hiába a felmentés, az ítélet már korábban megszületett. Roilandot azonnali hatállyal eltávolította a sorozattól az arra ezek szerint kizárólagos jogot formáló Adult Swim. Hiába, hogy magáról az alkotóról van szó, és ennél még az is elfogadhatóbb lett volna, ha szimplán csak leállítják a népszerű animációs sorozatot. Nem: a gyanúba keveredett művész azonnal eldobható, a sikerre viszont igényt tartanak.

Természetesen innentől már történhet bármi, Roiland úgyis erőszaktevőként lesz számon tartva. Most is érvelhetnek azzal: pusztán csak nem volt elég bizonyíték. Ha egyértelműen kiderülne, hogy nem csinált semmit, sokak szemében akkor is gyanús maradna.

Ettől még persze nem lesz kevésbé problémás, mikor nem hisznek az áldozatnak, illetve mikor nyílt titok egy zaklató tevékenysége, mégsem tesz senki semmit. De ez még nem legitimálja, hogy az ellenkező végletbe essünk, és mindenkit azonnal kizárjanak mindenhonnan, amint egy ilyen vád felmerül. Főleg nem abból, amit ő maga hozott létre. A bizalom törékeny dolog, és könnyen gyanakvóvá válhatunk, amint a másikról hasonlót hallunk. De a társadalom a jelenleginél ideálisabb helyzetben úgy működne, hogy kellő időt hagyunk a bizonyításra vagy a cáfolatra, és természetesen az ártatlanság vélelmét fenntartjuk. Különben bárki elintézhetné a számára nem kedves személyt egy hasonló váddal, már ha a gátlásai ezt engedik.

Azt, hogy az áldozatok több támogatást, megértést kaphatnak végre, természetesen üdvözölhettük. Annak is ideje volt már, hogy olyanok ügyei kibukjanak, akik évtizedek óta tartottak rettegésben másokat. Viszont ezeknek az ügyeknek sem tesz jót, amikor mindent mindennel összemosnak, faragatlanságot a szexuális zaklatással, rossz szót az erőszakkal. Jellemző példa volt az a cikkcím, amely a Tár címszereplőjét a női Weinsteinnek nevezte. Már bocsánat: Weinsteint nők tucatjai vádolták nemi erőszakkal, a remek film (anti)hőse viszont inkább „csak” visszaélt a hatalmával. Ahol viszont a kettő közti súlyozás sem megy már, ott nem meglepő az sem, ha egy ügy kirobbanása után rögtön ellehetetlenül a vádolt fél, akár elkövette a szóban forgó dolgokat, akár nem. Ezzel a valós áldozatok ügyeinek is ártunk, higgyük bármennyire is az ellenkezőjét.