Európában a német gazdaságot érinti legsúlyosabban az ukrajnai háború

Európában a német gazdaságot érinti legsúlyosabban az ukrajnai háború

Berlin belvárosa és a Bundestag épülete (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egész Európában lassult a gazdaság növekedési üteme, az infláció is emelkedett – írja az Euronews. Az ukrajnai háború miatt az utánpótlási láncok megszakadtak, nehezebbé vált az alapanyagok beszerzése, ami hatással van az alapvető élelmiszerek, használati eszközök, szolgáltatások áraira. Nem véletlen, Oroszország és Ukrajna voltak ugyanis a világ legjelentősebb fémexportőrei, illetve ők termelték meg a világ búzakivitelének harmadát. Míg az EU-ban néhány hónappal ezelőtt 3,9 százalékos inflációval terveztek, mostanra már 7 százalékra számítanak.

A legjobban a német gazdaságot rengette meg a válság. Ezt jól mutatja, hogy Németországban várható a legkisebb, 1,6 százalékos növekedés. A német gazdaság Ukrajnából számos alapanyagot, például vasat vásárolt, amelynek kiesése nagy terhet jelent. Az Euronews által idézett példa szerint egy autóban 5 kilométer kábel van, amennyiben ezt a járművel Európában gyártották, a vezetékek 7 százaléka származott Ukrajnából. Az Európai Unió tavaly 760 millió euró érékben vásárolt kábeleket Ukrajnától, amit egyrészt az autóiparban, másrészt az űrprogramokhoz használtak.

A covid járvány után az emberek hiába számítottak arra, hogy végre fellélegezhetnek, mostanra romlott az életszínvonal. Németországban például az infláció 1990 óta nem látott rekordmagasságot ért el, jelenleg 6,5 százalékos. A háztartásoknak kevesebb a megtakarításuk, a németországi székhelyű cégeknek a magas energiaárak miatt romlott a versenyképessége. 

A lassult növekedés és a magas árak ellenére Brüsszelben arra számítanak, hogy a 800 milliárd eurós helyreállítási alap segítségével javítanak a gazdagságok helyzetén. Ám a szakértők szerint ez csak ideig-óráig elég, az európai gazdaság jövője azon múlik, meddig húzódik még el a háború.