II. Erzsébet egészségügyi okokból ki fogja hagyni a pénteki hálaadó istentiszteletet

II. Erzsébet egészségügyi okokból ki fogja hagyni a pénteki hálaadó istentiszteletet

II. ERzsébet (középen) és családtagjai a Buckingham Palota erkélyén nézik a vadászrepülőket csütörtökön (Fotó: The Royal Family/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A II. Erzsébet angol királynő hetven éves uralkodának platinajubileumi ünnepségsorozata pénteken a londoni Szent Pál székesegyházban tartott hálaadó istentisztelettel folytatódik, ahol az előzetes tervek szerint részt vett volna maga, az ünnepelt királynő is. A Buckingham Palota azonban bejelentette, hogy az uralkodó mégsem lesz jelen.

Mint írták, a csütörtöki nyilvános megjelenések megterhelték a 96 éves uralkodót, így egészségügyi megfontolásból szombaton pihenni fog. Ettől még az istentiszteletet megtartják. A királynő az utóbbi időszakban egyre erősödő mozgásszervi problémákkal küzd, így jelentősen megfogyatkoztak nyilvános programjai. A bot állandó társa lett, de vélhetően így sem képes sokáig állni, azt pedig nem akarja, hogy alattvalói kerekesszékben lássák.

Csütörtökön, a platinajubileumi ünnepségek kezdetén kétszer is megjelent a Buckingham Palota erkélyén, ahol a királyi család egyéb tagjaival együtt megtekintette az elvonuló katonai parádét és az égen áthúzó, 70-es számot formázó vadászrepülőket. Este is volt egy nyilvános megjelenése: egy szimbolikus gomb megnyomásával elindította az uralkodása előtt tisztelgő örömtűz-performanszot, amelyben a Brit Nemzetközösség országaiban 1500 lángot gyújtottak meg.

Az előzetes tervek szerint szombaton a királynő ellátogatna az epsomi derbire, de most ez a megjelenés is kétségessé vált.