A kormánypropaganda megtalálta a bozóttüzek valódi felelőseit

A kormánypropaganda megtalálta a bozóttüzek valódi felelőseit

Lángoló fatörzs a kiégett fák között a Kenguru-szigeten fekvő Flinders Chase Nemzeti Parkban 2020. január 7-én. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,9 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezerkétszáz ház vált a lángok martalékává (Fotó: MTI/EPA/AAP/David Mariuz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ausztráliában már 10 millió hektáron ég a bozót és az erdő, azaz már nagyobb, mint magyarországnyi területen. A számítások szerint több mint 1 milliárd állat pusztulhatott el, 27 halálos áldozat van (többeket eltűntként tartanak nyilván) és több mint 2500 ház vált a lángok martalékává. Eközben nem csak a tűzoltóknak, illetve a hadsereg mozgósított egységeinek kell a tűzzel megbirkózni, hanem a szövetségi hatóságoknak a szándékosan terjesztett álhírekkel és összeesküvés-elméletekkel is.

Ezek lényege, hogy semmiképpen sem a globális felmelegedés az oka a történteknek, hanem valami más. Például a szándékos gyújtogatás. Vagy így akarják büntetni a meg nem nevezett hatalmak az ausztrál kormányt, mert a világon létező egyik legszigorúbb rendelkezéseket vezették be a menekültek befogadása ellen. Ezek az álhírek magyar propagandaoldalakon (mint például 888.hu, Mandiner.hu és az orgánum cikkét szó szerint átvevő Pestisrácok.hu) is megjelentek. A fő felelősöket a zöldek, a liberálisok, a baloldaliak között keresik. Nézzünk meg egy párat ezek közül, a hozzájuk tartozó cáfolatokkal együtt.

Már több mint egymilliárd állat pusztult el az ausztráliai tűzvészben, de a legrosszabb csak most jön | Magyar Hang

1) Szándékos gyújtogatás történt, közel 200 főt le is tartóztattak. Az álhír erősebb változata szerint muzulmánok gyújtogattak.

Cáfolat: Ennek az álhírnek a forrása egy rendőrségi jelentés, melyet 2020. január 6-án hoztak nyilvánosságra, miszerint 2019. november 8. óta 183 embert, köztük 40 fiatalkorút, vádoltak meg bozóttűzzel kapcsolatos szabálysértések elkövetésével. Ezek közül 24 volt, amelyek szerint szándékos gyújtogatás történt, 47 esetben az illetők eldobtak egy cigarettacsikket, 53-an pedig valamilyen tüzet gyújtottak a kertjükben (például grilleztek). Azaz valóban voltak, akik megszegték a tűzgyújtási tilalmat, sőt, valóban voltak, akiket megvádoltak szándékos gyújtogatással, de közel sem 200 főt (csak 24-et), ők pedig egyáltalán nem szervezetten tették ezt, és a vallási hovatartozásukat a rendőrség nem hozta nyilvánosságra. A jelentések szerint szándékos gyújtogatás olyan közegben merült fel, ahol az átlagosnál alacsonyabb végzettségűek, alacsonyabb jövedelműek élnek, ahol az átlagosnál több a 15 éven aluli gyermekek aránya a családokban, és ahol különböző éghető anyagokat halmoztak fel az udvaron. Ez a leírás a városszéli nyomortelepekre a leginkább illő, ahová, ha tűz gyúlna ki, nehezebben jutnak el a tűzoltók is, ám az ilyen módon okozott tüzek átlagos kiterjedése mindössze 5 hektárnyi.

Timothy Graham, a queenslandi University of Technology kutatója szerint ezt az álhírt az #ArsonEmergency hashtaggel terjesztették el a szélesebb közönség előtt. A terjesztő közel 300 Twitter-felhasználó aktivitása meglehetősen gyanús, és a 2016-os amerikai elnökválasztáskor „bevetett”, azóta azonosított trollok és botok aktivitásához nagyon hasonlóak. Az ellenőrizetlen, vagy manipulált hírek aztán saját életre kelnek köszönhetően az azokat felkapó „véleményvezéreknek”, mint amilyen a szélsőjobbos összeesküvésgyártónak tartott Alex Jones (az Egyesült Államokban online rádióján és weboldalán keresztül terjeszti elméleteit), akit egyébként a Twitterről és a Facebookról is kitiltottak már. Az ausztrál tüzek kapcsán egyébként az amerikai elnök fia, Donald Trump Jr. is terjesztett nem ellenőrzött információkat, vagy a Fox News amerikai kábelcsatorna legnézettebb műsorának vezetője, Sean Hannity is. Ők minden bizonnyal nem fizetett provokátorok, működésüket más, adott esetben lájkvadászat, motiválhatja.

A földi pokol | Magyar Hang

Nem lehet más szavakkal jellemezni azt, ami Ausztráliában történik, a hatalmas ország mind a hat államában hónapok óta pusztítanak a bozót- és erdőtüzek, a híradások szerint eddig Belgium nagyságú, nagyjából 5,9 millió hektár földön égett le a növényzet, ez hatszorosa a tavalyi amazonasi erdőtűzben érintett területnek.

A valóságban a bozóttüzek kialakulásának több oka van. Bár nem lehet elvitatni, hogy vétlen (egy szál cigaretta eldobása, vagy akár egy kerti grillezés), esetleg szándékos gyújtogatás is ezek között van, leginkább természetes módon, például villámok által alakulnak ki. Az elmúlt három évben szárazság sújtja egész Ausztráliát (azaz, az éves csapadékmennyiség elmaradt az átlagostól), hőmérsékleti rekordok dőltek meg, a tűz hatalmas területen való elterjedése elsősorban erre vezethető vissza, és ezek a globális klímaváltozás jelei. Azzal, hogy különböző álhírek gyújtogatókra akarják rákenni a tűzvészt, azok kialakulásában a globális klímaváltozás jelentőségét szeretnék csökkenteni.

2) Tüzek mindig is voltak, a normális élet része Ausztráliában.

Senki sem állította, hogy ne lettek volna korábban súlyos bozóttüzek Ausztráliában, sőt, ennek ellenkezője az igaz. Az ezzel foglalkozó tudósok előrejelzése szerint azonban ezen katasztrófák egyre kiterjedtebbek lesznek térben és időben is. Mint kiderült, már 2008-ban készült egy olyan jelentés, amely szerint 2020 körülre (azaz, mostanra) lesznek ezek kezelhetetlenek, amennyiben folytatódik a globális klímaváltozás (folytatódott). A Wikipédián pedig végig is lehet nézni, hogy az elmúlt években a bozóttűzszezon hol mekkora pusztítást végzett. Azaz: a bozóttüzek valóban a normális élet részei Ausztráliában, ám nem ekkora kiterjedésben.

3) A zöldszervezetek és a zöldpárti politikusok megakadályozták, hogy legyenek preventív jellegű, kontrollált égetések. Így aztán felhalmozódott a gyúlékony anyag, amelyik könnyebben lobbant lángra.

Ezt az érvet még a miniszterelnök, Scott Morrison is elővette. Ezzel szemben Ausztráliában a Zöldpárt (Green Party) sehol nincs hatalmon, sem az államszövetségben, sem egyik szövetségi államban, így sehol sem tudtak keresztülvinni ilyen jellegű törvényt, ezen kívül cáfolták, hogy ilyen jellegű szabályozást valaha is kezdeményeztek volna. Az, hogy nem voltak preventív égetések, és ez lett volna az oka az elszabadult tűznek, olyan gyakran felkapott álhír, hogy január 8-án a queenslandi tűzoltóhatóság is úgy érezte, hivatalból meg kell szólalnia: azért nem égettek, mert olyannyira ki van száradva a növényzet a hosszan tartó száraz, meleg idő miatt, és olyan erősek a szelek eközben, hogy a kontrollált égetés egyszerűen lehetetlen volt. Pontosan azért nem égettek, mert akkor elszabadult volna a tűz, ahogy a valószínűleg természetes módon begyulladt növényzet esetében valóban el is szabadult. A korábbi években egyébként voltak gyérítések is. Szintén cáfolták, hogy a személyzeti állományt csökkentették volna, ezért nem tudták időben megfékezni a tüzeket: valójában még növelték is a létszámot.

4) „Ausztráliában az utóbbi évszázadban épphogy nőtt a csapadék mennyisége, a középhőmérséklet emelkedése pedig messze nem drasztikus.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy az elmúlt három évben szárazság van Ausztráliában, a szokásos évi csapadékmennyiség 40 százaléka esett csak le tavaly. A felmelegedés már most elérte az 1,5 fokot. A párizsi klímaegyezményben meghatározott cél, hogy másfél fok alatt kell tartani a hőmérséklet-emelkedést, ami világviszonylatban nagyjából 1 fokos jelenleg. Az elmúlt év tizenkét hónapjából tíz hónapban is a legmelegebb volt az adott hónap a mérések kezdete óta. Pont Új-Dél-Walesben és Queenslandben volt a legnagyobb a szárazság – ez a két szövetségi állam az, amelyik leginkább érintett a bozóttüzekben.

Kaotikus állapotok, a háziállatokat is menti az ausztrál haditengerészet | Magyar Hang

5) A legdurvább összeesküvés-elmélet a katasztrófával kapcsolatban az, hogy a nemzetközi háttérhatalom (bármit is jelentsen ez) ezzel bünteti Ausztráliát, mert a világ egyik legszigorúbb bevándorlásellenes szabályozását vezették be.

A News.com.au oldal szerint több tízezernyi ausztrál él abban a tudatban, hogy ki akarják őket irtani a Föld színéről. Az összeesküvés-elméletet egy 1992-es, nem kötelező ENSZ-egyezmény alapján Agenda 21-elméletnek nevezik. Az összeesküvés-elmélet hívői teljes mértékben környezetvédelem-ellenesek, sőt, úgy vélik, hogy az egész csak arról szól, hogy a jogaikat és az államuk szuverenitását mindenféle kitalált felsőbb érdek (ez lenne a természet megóvása és a klímaváltozás elleni küzdelem) mentén korlátozzák, az ellenállókat, akik pedig nem akarnak egy közös, nemzetközi világkormány állampolgárai vagyis rabszolgái lenni 2030-ig, azokat egyszerűen meg akarják ölni. Mivel Ausztrália vezetése hangsúlyozza a szuverenitást (többek között erre hivatkozva akarják elhagyni a párizsi klímaegyezményben lefektetett célokat), és nagyon szigorú bevándorlásellenes törvényeket is hozott, az összeesküvés-elmélet hívei szerint ezek a háttérhatalmak szándékosan szabadították rájuk a tűzvészt, hogy ebben elemésszék az ausztrálok ellenállását, és hogy ezzel vegyék őket rá az önkorlátozó nemzetközi egyezmények aláírására és betartására. Ha ez nem hangzik túl értelmesen, az amiatt van, mert az összeesküvés-elméletek definíció szerint nem hangoznak értelmesen.

Az ausztráliai tüzek már Sydney ivóvízellátását fenyegetik | Magyar Hang

A szokatlanul enyhe, hómentes tél élvezete közben az európai ember hajlamos elfelejteni, hogy miközben az északi féltekén tél van, addig a déli féltekén nyár. Kultúránk északifélteke-domináns: a világ szuperhatalmai is mind az Egyenlítő vonalától északra vannak, már csak azért is, mert szárazföldből oda jutott több.

Az összeesküvés-elmélet terjesztői rendszeresen posztolnak bevándorlás- és védőoltás-ellenes cikkeket is. Az első szerint a bevándorlást támogató hatalmak egyszerűen ki akarják cserélni a lakosságot (az USA-ban erre rímelt a 2017-ben Charlottesville-ben felvonulók „a zsidók nem fognak minket kicserélni” skandálása), a második szerint pedig a védőoltások valójában nem védőoltások, hanem vagy halálos kórokozókat terjesztenek velük, vagy ez okozza az autizmust. Megfigyelések szerint, aki egy összeesküvés-elméletben hisz, az valószínűleg egy másikban is hisz, amivel nem csak saját magának, de az egész közösségnek is árthat. Az oltásellenes mozgalmat a WHO, a világegészségügyi szervezet korunk egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetésének nevezte.

***

A nem csillapodó, egyre nagyobb kiterjedésű és egyre nagyobb pusztítást végző tűznek politikai következménye is van. Scott Morrison miniszterelnököt már korábban is kritizálták, mert nem a megfelelő módon kezelte az egész országra kiterjedő tüzet, és bagatellizálta a tűz és a klímaváltozás közötti kapcsolatot (botrány volt abból is, hogy Hawaiira ment nyaralni, miközben már égett a fél ország). Január 10-én Sydney-ben már egyenesen a lemondását követelték egy rögtönzött tüntetésen, illetve Camberrában, a fővárosban is, ahol az új év első napján a világ legszennyezettebb levegőjét mérték.

Nem látszik a katasztrófa vége | Magyar Hang

És hogy miért vannak álhírek? Miért dőlnek be emberek ennek? Könnyebb elhinni a kézzelfogható magyarázatot, azt, amelyik felmentést ad a közösségnek, amelyik bűnbakokat képez gyújtogatók személyében, vagy amelyik láthatatlan és megismerhetetlen háttérhatalmakra fogja a világ bajait, mint elfogadni a valóságot: ez a tűzvész a klímaváltozással foglalkozó tudósok által előre jelzett volt, a kialakulása természetes folyamat következménye, ám a tűzvész mértékében az emberiség, a fosszilis tüzelőanyagokra épülő technikai civilizáció felelőssége elvitathatatlan.

Klímaváltozás nélkül a tűz tizedannyi területen, vagy tizedannyi területen se égne, mint ahogy a 10 000 négyzetkilométernyi kiterjedést is csak pár évvel ezelőtt érte el. Ehhez képest idén már most több, mint 100 000 négyzetkilométernyi terület lángol. Ha mindannyian nem változtatunk, illetve nem érjük el a politikai szereplőknél a változást, a nemzetközi cégek esetében a klímabarát hozzáállást, akkor nagy baj lehet. Sokkal egyszerűbb bűnbakokat képezni, mint beismerni, hogy a civilizáció a jelenlegi pályáján fenntarthatatlan – ahogy ezt egyébként már 1972-ben, A növekedés határai című könyvben a témával foglalkozó tudósok megjövendölték.