Furcsa lépések Rapport Richárd állampolgársága ügyében: kettőt előre, egyet hátra

Furcsa lépések Rapport Richárd állampolgársága ügyében: kettőt előre, egyet hátra

A Romániát képviselő Rapport Richárd a Grand Chess Tour nemzetközi sakktornasorozat romániai viadala alatt tartott sajtóértekezleten Bukarestben 2023. májusában (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rapport Richárd maga kezdeményezte, hogy román állampolgárságot kaphasson – ez szerepel a román kormány egyik határozatában. Az már korábban kiderült, hogy a román kormány megadta az állampolgárságot egy határozatban a világbajnok-jelölt sakkozónak, ez azonban akkor válik véglegessé, ha a sportoló leteszi az esküt, erre szeptember 21-ig van lehetősége. Ez idáig nem történt meg, sőt, Rapport Richárd korábban azt állította, hogy neki „felajánlották” ezt a lehetőséget, de nem élt vele.

2024. április 19-én írtunk arról a román közlönyben megjelentek alapján, hogy a korábbi magyar sakk ranglista-vezető és világbajnok-jelölt Rapport Richárd román állampolgárságot kapott. Cikkünket átvette a teljes magyar sajtó, mígnem a Telex másnap Belgrádban utolérte a már több mint másfél éve román színekben versenyző magyar nagymestert, aki cáfolta értesülésünket: állítása szerint neki, illetve szerb nemzetiségű, szintén sakknagymester feleségének „felajánlották” az állampolgárságot, de ők azt visszautasították, nem tettek állampolgársági esküt.

Ezek után már csak szakmai becsületünk miatt is alaposan utánajártunk a magyar nagymester román állampolgársági ügyének és lassan tisztulni látszik a kép. Elöljáróban annyit: a világ egyetlen országában sem életszerű az a helyzet, hogy bárki külföldi a saját akarata ellenére kerüljön az állampolgárság közvetlen közelébe. Az elmúlt két hétben levelet küldtünk Bukarestbe az érintett hatóságoknak, hogy segítsenek tisztán látni az ügyben. Megkérdeztük, ki kezdeményezte az állampolgárság megadását, lépésről-lépésre hogyan zajlik az élsportolók honosítása, és a törvények értelmében most állampolgárnak számít-e a magyar sakkozó. Afelől is érdeklődtünk, hogy állítottak-e ki személyi igazolványt vagy útlevelet Rapport nevére.

Múlt csütörtökön megérkezett a román kormányhoz tartozó Nemzeti Sportügynökség elnökének hivatalos válasza, mely szerint a 252/21.03.2024. számú kormányhatározatot a Román Sakkszövetség kérésére a Nemzeti Sportügynökség kezdeményezte. Rapport Richárd mostanáig még nem tette le az állampolgársági esküt, erre a törvény értelmében hat hónapja van a kormányhatározat után. Ha a féléves határidőn belül ez megtörténik, akkor válik hivatalosan is román állampolgárrá. Az eskü esetleges letétele után az Állampolgársági Hatóság kiadja számára a román állampolgárságról szóló igazolást. Ezt követően az állampolgársági bizonyítvány alapján számára román személyazonosító igazolványt vagy útlevelet állíthatnak ki – írták.

Közben megtaláltuk a román kormány döntését is az Agerpress hírügynökség kormányzati döntések aloldalán. Ebben szó szerint a következő áll (magyarra fordítva): „A román kormány a 2024. március 21-i ülésén több határozatot is elfogadott, amelyekben négy élsportolónak román állampolgárságot biztosít, hogy a nemzetközi sportversenyeken, kontinensviadalokon, világbajnokságokon és nemzetközi tornákon való részvétel céljából bekerülhessenek a sakk- és dzsúdó válogatottakba. A négy sportoló – Rapport Richárd (magyar állampolgár), Shevchenko Kirill (ukrán állampolgár), Gorguet Veranes Maidelines (kubai állampolgár) és Rapport Jovana (szerb származású magyar állampolgár) – 2023 közepén kérvényezte a román állampolgárságot. A kérelmekről az Országos Állampolgársági Hatóság Állampolgársági Bizottságától kedvező jelentést kaptak, ezzel megerősítve, hogy a jogi feltételek teljesülnek.” Tehát ebben a döntésben feketén-fehéren ott van: a sakkozó maga kérte tavaly nyáron a román állampolgárságot.

Befutott a romániai Állampolgársági Hatóság válasza is, melyet Gabriela Lenghel elnök nevében írtak. Ebben az áll: a Nemzeti Sportügynökség egy feljegyzést küldött számukra négy sportoló honosításáról. „Olyan kiemelkedő teljesítményű sportolókról van szó, akikre szükség van a nemzeti csapatok megerősítéséhez a nemzetközi sportversenyeken való részvétel és a jelentős sporteredmények elérése érdekében”. Miután a kormányhatározat megjelent Románia Hivatalos Közlönyében, az Országos Állampolgársági Hatóság megadta a román állampolgárságot Rapport Richárdnak. „A román állampolgárság megszerzéséhez szükséges jogi eljárások befejezéséhez a személynek a román állampolgárság megadásáról szóló kormányhatározat Hivatalos Közlönyben való közzétételétől számított 6 hónapon belül le kell tennie a Románia iránti hűségesküt. (…) Az eskütétel elmulasztása a kormányhatározat megszűnését eredményezi az érintett személyre nézve, amelyet az Országos Állampolgársági Hatóság elnöke állapít meg.

Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség tavaly megválasztott elnöke többször is hangsúlyozta megválasztása óta, hogy mind a korábbi világbajnokjelölt Lékó Péter, mind Rapport Richárd esetében is a bizalom helyreállítása a cél, és már megválasztásakor kijelentette, hogy „amíg Rapport magyar állampolgár”, mindig is cél marad a nagymesternek a magyar csapatba való visszahozatala. Polyánszky pár nappal ezelőtt a Telexnek nyilatkozva annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy „elmozdultunk vele [azaz Rapporttal] a holtpontról”, ám azt is hozzátette, hogy „nem időszerű és nem helyénvaló” a jelenleg román zászló alatt játszó nagymester esetleges válogatottba való visszatérésről beszélnie. Az biztos, hogy a magyar fél részéről erre nyitottság van és bár a sakkozó jelenleg román zászló alatt szerepel a nemzetközi versenyeken, egyáltalán nem eldöntött tény, hogy a szeptemberi, budapesti rendezésű sakkolimpián vállalna-e román válogatottságot az egykori világbajnokjelölt.

A tisztánlátás érdekében így kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Sakkszövetséget is. Azt szerettük volna megtudni, a Magyar Sakkszövetség egyeztetett-e Rapporttal az esetleges visszatérésről, s ha igen, Rapportnak volt-e bármilyen agyagi igénye; ám cikkünk megjelenéséig tőlük választ nem kaptunk.

A legvalószínűbb forgatókönyv tehát az: Rapport Richárd és felesége a zászlóváltáskor kérte a román állampolgárságat (vélhetően aláírtak egy előre elkészített kérvényt), ám a magyar sakkozó azóta kaphatott egy ajánlatot az időközben megváltozott magyar sakkvezetéstől is – így most a sakknagymester számára mindkét ország válogatottjában való szereplés nyitva áll, és (egyelőre?) nem akart elköteleződni Románia felé az állampolgársági eskü letételével.

Címkék: Rapport Richárd