A csend nem rend – a Karinthy Gimnázium újabb tanára mondott fel

A csend nem rend – a Karinthy Gimnázium újabb tanára mondott fel

Tüntetés a Karinthy Gimnázium mellett (Képernyőfelvétel: noÁr Mozgalom / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mai napon – 23 év tanítás után – beadtam a lemondásomat. Az elmúlt időszak történéseinek egyenes következménye ez a döntés. A kollégáim kirúgása, a januárban belengetett teljesítményalapú bérezés, illetve a polgári engedetlenséget egészen a tanév végéig, augusztus elejéig „büntethetővé” tevő, éjjel kihirdetett rendelet volt az utolsó csepp. Ezek egyértelművé tették számomra, hogy az oktatásirányítás semmit nem hallott meg a tanárok egy éve (igazából sok éve) tartó küzdelméből, amelyet a saját és diákjaink méltóságáért, az oktatásban szükséges, az emberséget és az eredményességet célzó intézkedésekért folytatunk – közölte Berta Beáta, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára a Facebook-oldalán hétfőn.

Úgy gondolja, hogy a „rendszeren belül” már semmit nem tud tenni ezért az ügyért, „kívülről” viszont talán még igen. „Nem adom fel könnyen a számomra fontos dolgokat, nem mondok le könnyen a számomra fontos emberekről, ügyekről. De eljött az a pont, amikor azzal szembesültem, mindent megtettem, amit rendszeren belül lehet. Az ügy közös, és ebbe bele kell férnie, hogy én úgy érezzem, a jelenlegi helyzetemben »elmentem a falig”« azaz iskolán belül a cselekvési lehetőségek határáig” – írta.

Ha közös az ügy, kell, hogy legyenek sokan, akik – ha eddig nem is tették – intézményen belül vagy onnan kilépve kezdenek cselekedni. Számomra ezt jelenti az összefogás és a szolidaritás. Nincs új munkahelyem, B tervem nem született, és amíg „benn” vagyok, nem is fog, mert lefoglal az, amit szeretek, amit szerettem csinálni: a tanítás. De egy ideje ezt már lehetetlennek érzem: „leadni az anyagot” lehet, de tanítani, nevelni, példát mutatni a diákoknak ilyen körülmények között nem tudok, mert ehhez szükségem van az önbecsülésemre is – tette hozzá.

Úgy számol, hogy várhatóan március közepéig dolgozik még, ezalatt lehetősége van lezárni a dolgait, elrendezni mindent, leginkább azokkal, akiknek ezzel igazán tartozik: a diákjaival. „A döntésemben megnyugodtam, mert azt gondolom, a tanítás leginkább példaadás, és most már azt a példát tudom mutatni, amelyet a legfontosabbnak tartok: ha valahol nem becsülnek meg, ha a véleményed nem számít, ha megaláznak, mert azt hiszik, megtehetik, akkor ne tűrj csendben, hanem állj fel, menj el onnan” – fogalmazott. Majd így búcsúzott: a csend nem rend.

Hétfőn kezdtek egyhetes sztrájkba a pedagógusok. Tavaly novemberben hat tanárt is felmentett a tankerült a Karinthy Gimnáziumban a polgári engedetlenségben való részvétel miatt.