A Karinthy gimnáziumból hat tanárt is kirúgott a tankerület

A Karinthy gimnáziumból hat tanárt is kirúgott a tankerület

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete) Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményben tudatta a Belügyminisztérium szerdán, hogy rendkívüli felmentéssel megszünteti december 1-étől nyolc pedagógus közalkalmazotti jogviszonyát a polgári engedetlenségben való részvétele miatt. Azóta kiderült, hogy az elbocsátottak között olyan tanár is van, aki végzős osztály osztályfőnöke volt, de kirúgtak magyar, angol, francia, spanyol és biológia szakos tanárokat is, ahogy egy pályakezdőt is. 

A Karinthy Frigyes Gimnázium hat, az Eötvös József Gimnázium és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy-egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya, mert polgári engedetetlenségben vettek részt, így tiltakozva az oktatás helyzete és a pedagógusok sztrájkjogának szűkítése miatt. A Telex megtudta: az Eötvös József Gimnáziumból egy fiatal matematika–biológia szakos tanárt rúgtak ki, a Karinthy Frigyes Gimnázium elbocsátott hat pedagógusa között végzős osztály osztályfőnöke is van, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárt bocsátottak el.

Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium pályája elején járó matematika és biológia szakos tanára a 444-nek nyilatkozott először, miután megtudta az igazgatóságtól, hogy ő az egyik a nyolc pedagógus közül, akinek a közalkalmazotti jogviszonyát megszüntetik. Kapin Lilla a 444-nek azt mondta, hogy hivatalos levelet még nem kapott, de szerdán behívták az igazgatói irodába, ahol az iskola igazgatója és a három igazgatóhelyettes volt jelen, és közölték vele, hogy a nyolc kirúgott tanárból ő az egyik a rendelet alapján. Azt is mondták neki, hogy az Eötvös tantestületében ő az egyetlen, akit kirúgtak. Az iskola vezetősége nem indokolta meg, hogy miért pont ő.

Kapin Lilla eddig az összes polgári engedetlenségben részt vett, de mégis váratlanul érte a kirúgása, mert az utolsó egy hónapban nagy volt a csend. „Sokként ért, egyáltalán nem számítottunk rá, épp szerveztük a jövő heti sztrájkot. Szerintem az én kirúgásomnak azért is van rossz üzenete, mert 1,5 éve tanítok, tehát pályakezdő tanár vagyok” – mondta a 444-nek. A magyar oktatásban tapasztalható pedagógushiány nagyrészt arra vezethető vissza, hogy alacsony a pályakezdő pedagógusok alacsony száma. Kapin Lilla elmondása szerint még nem tudja, mihez fog kezdeni a jövőben. Vannak magántanítványai, őket szeretné tovább vinni, de az is megfordult a fejében, hogy elmegy biciklifutárnak, mivel az iskolába is mindig biciklivel járt. A Telexnek azt is elmondta: iskolában már nem fog tanítani. „Nekem iskolai szinten meg fog szűnni a hivatásom” – fogalmazott

Kapin Lilla a Telexnek arról is beszélt: tavaly kétszer, idén háromszor vett részt a polgári engedetlenségben. Viszont egyáltalán nem biztos abban, hogy az iskolájukból ő vett részt a legtöbbször a jogellenes munkabeszüntetésben. Azt mondta, még egy kollégája vele együtt minden alkalommal ugyanígy tiltakozott. „Az igazgatók nem tudják azt állítani, hogy én engedetlenkedtem a legtöbbször, egyszerűen csak engem sikerült kiválasztani” – mondta. Elmondása szerint ennek ellenére ennek ellenére nem bánt meg semmit, tudta, mit vállal, és nem szeretne olyan rendszerben dolgozni, ahol nem nyilváníthatja ki a véleményét. 

A Telex egyik forrása a Karinthy Frigyes Gimnáziumból azt mondta, ők is a sajtóból értesültek először arról, hogy kirúgtak tanárokat az intézményből. Szerda délután levelek érkeztek hozzájuk a tankerülettől, mikor ezeket kibontották, akkor derült ki, hogy a felmentés van benne. Forrásuk azt mondta, bár lehetett számítani hasonló reakcióra, nem gondolták, hogy ez most fog bekövetkezni. Az iskolában 76 tanár tanít összesen, így a hat kirúgott pedagógus nélkül bajban lesznek. Olyan tanár is van az elbocsátottak között, aki végzős osztály osztályfőnöke volt, de kirúgtak magyar, angol, francia, spanyol és biológia szakos tanárokat is. A Telex szerint nemcsak azért lesz bajban az iskola, mert őket kirúgták, hanem azért is, mert sokan szolidaritást vállalnak velük, és biztosan lesz még ennek folytatása.

A bejelentés után az Egységes Diákfront közölte, hogy szerda este fél hétre tüntetést hirdet a Belügyminisztérium elé.